Grčka namerava da do kraja sledeće godine deportuje 10.000 migranata, saopštila je danas vlada u Atini, dan nakon sukoba u najvećem migrantskom kampu na ostrvu Lezbos.


Migranti su u nedelju tokom protesta u kampu na grčkom ostrvu Lezbos izazvali dva požara i sukobili se s policijom, a potvrđeno je da je najmanje jedna osoba poginula, a 17 povređeno.


"Zaista prolazimo kroz nacionalnu krizu“, rekao je novinarima na Lezbosu zamenik ministra za zaštitu građana Lefteris Ekonomu.


Grčka vlada je na današnjoj sednici odlučila da pojača bezbednost na granicama i izgradi centre zatvorenog tipa gde bi bili smešteni migranti bez dokumenata, kao i azilanti čiji su zahtevi odbijeni i koji treba da budu deportovani, saopštio je portparol vlade Stelios Pecas.


On je rekao da se Grčka sada suočava više sa problemom migracija, nego problemom izbeglica.

PROČITAJTE JOŠ: HAOS U KAMPU: Migranti izazvali požare i sukobili se s policijom; Dve osobe poginule


Sednica vlade, kojom je predsedavao premijer Kirjakos Micotakis, trajala je četiri sata, navodi AP.


Američka agencija dodaje da će ove nedelje Grčku posetiti ministri unutrašnjih poslova Francuske i Grčke zajedno sa odlazećim komesarom EU za migracije Dimitris Avramopulos, koji je inače Grk.


U Berlinu, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel je izjavio da njena vlada podržava napore Grčke da se poveća broj deportacija migranata u Tursku.


Prema podacima UN, među migrantima većina dolazi iz Avganistana.


U kampu Morija nalazi se oko 12.000 migranata, većinom Avganistanaca, a taj prostor je predviđen za 3.000 ljudi.