Kina je potvrdila danas da će predstaviti novo naoružanje 1. oktobra prilikom vojne parade povodom 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, ali je odbacila optužbe da time želi da demonstrira snagu.

Predsednik Si Đinping prisustvovaće tom događaju organizovanom kod trga Tjananmen u centru Pekinga. Zemlja bi trebalo da prikaže nove balističke rakete i dronove.

Zapadne zemlje ponekad kritikuju kinesku vojsku, pod kontrolom Komunističke partije Kine, zbog navodnog nedostatka transparentnosti. Brojni analitičari procenjuju da je budžet vojske prikazan manjim nego što jeste.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA: U Pekingu se otvara najveći aerodrom na svetu

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan rekao je da je u optužbama čudna logika, ako kineska vojska izlaže svoje oružje i opremu ona pokazuje mišiće, a ako ne onda je netransparentna.

"Poslednjih 70 godina razvoj i rast kineske vojske očigledna je za sve. Mi nemamo nameru, a pogotovo nemamo potrebu da demonstriramo snagu prilikom vojne parade", rekao je on na konferenciji za novinare.

Vojnik postavljen ispred stanice metroa u vreme probe parade / foto M.Popović / Džejms Lu

General Tan Min zadužen za paradu je na pitanje koje oružje će biti prikazano rekao da će svo oružje biti kineske proizvodnje i da gledaoci neće biti razorčarani.

Tokom parade koja će trajati oko 80 minuta biće mobilisano oko 15.000 vojnika i oficira, 160 aviona i 580 komada opreme, rekao je drugi general zadužen za pripreme.


Obezbeđenje u metrou u stavu "mirno" / foto M.Popović / Džejms Lu

Pogledajte ekskluzivan snimak probe vojne parade održane 14. septembra u Pekingu, koje je zabeležio Momčilo Popović, specijalni izveštač Novosti sa svetskog prvenstva.

Nestvarna slika zatvorenog bulevara u Pekingu u vreme probe parade / foto M.Popović / Džejms Lu

Zatvoren metro na liniji 1, u Pekingu, stanica Tiananmen zapad