PREDSEDNIK SAD Donald Tramp odobrio je razmeštanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i UAE, posle napada na saudijska naftna postrojenja. Kako prenosi Rojters, svrha razmeštanja američkih trupa je odbrambenog karaktera i one će se pre svega koncentrisati na vazdušnu odbranu i odbranu od raketnih napada, saopštio je Pentagon.

Za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran.

Komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami upozorio je da će svaka zemlja koja napadne Iran postati "glavno bojište" sukoba.

- Svi koji žele da njihova zemlja postane glavno bojište, neka krenu - rekao je general na konferenciji za novinare u Teheranu.

On je dodao da Teheran nikad neće dozvoliti da se rat zadesi na teritoriji Irana.

Pročitajte još - Tramp više za sankcije, nego za vojnu akciju protiv Irana

Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da SAD šalju pojačanje u region Zaliva posle napada na saudijska naftna postrojenja koje pripisuju Iranu. SAD šalju pojačanje na zahtev Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odluka SAD da pošalju dodatni kontingent na Bliski istok povećaće napetost i rizike eskalacije konflikata u regionu, rekao je Sputnjiku predsednik komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

Rafinerija "Armako" otvara sve ventile

- Naravno, to što SAD smatraju faktorom stabilnosti - jačanje svog vojnog prisustva daleko od granica Amerike - u stvarnosti predstavlja faktor napetosti i rasta rizika od eskalacije konflikata i nepredvidljivih scenarija. O tome treba da razmisle lokalni igrači - Saudijska Arabija i druge države regiona - rekao je Kosačov.


SAD JAČI

IZVRŠNI direktor "Aramka" Amin Naser poručio je zaposlenima da je ta saudijska naftna kompanija izašla iz nedavnih napada "jača nego ikada", ističući da će puna proizvodnja nafte biti nastavljena do kraja meseca.

- Požari koji su izazvani s ciljem da unište "Aramko" imaju za posledicu nešto što napadači nisu planirali - podstakli su nas 70.000 da se okupimo u misiji da se vratimo brzo i samouvereno i izašli smo iz tog događaja jači nego ikada - naveo je Naser u poruci povodom nacionalnog praznika Saudijske Arabije.