Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da SAD podržava Saudijsku Arabiju i njeno "pravo da se brani" posle napada na saudijska naftna postrojenja koja je opisao kao "ratni čin".

Pompeo i saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman sreli su se u Džidi povodom napada dronova na ključno postrojenje za naftu, navodi AP.

Pročitajte još:
Saudijci prikazali "nesporne dokaze" iranske agresije; Tramp naredio uvođenje novih sankcija Teheranu

Posle susreta je na tviteru napade nazvao "bez presedana".

"Sjedinjene Države podržavaju pravo Saudijske Arabije da se brani. Preteće ponašanje iranskog režima se neće tolerisati", rekao je Pompeo.

Pročitajte još:
RASTU TENZIJE POSLE NAPADA: Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali?

Napadi su proširili strah od šireg sukoba u regionu, pošto su porasle tenzije kada je propao nuklearni sporazum velikih sila i Irana, navodi AP.

Iran, koji je negirao učešće u napadu koji su izveli pobunjeni jemenski Huti, upozorio je Sjedinjene Države da će uzvratiti ukoliko bude napadnut.

ZARIF UPOZORIO NA OPŠTI RAT U SLUČAJU NAPADA NA IRAN


Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif upozorio je danas da će svaki američki ili saudijski vojni udar na Iran za posledicu imati "opšti rat".

Zarif je to izjavio u intervjuu Si-En-Enu.

Ta izjava je data nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo nedavni napad dronovima na saudijska naftna postrojenja nazvao "činom rata".