Saudijska Arabija je prikazala ostatke dronova i raketa, za koje je rekla da su korišćeni u napadima na njena naftna postrojenja, kao "nesporni" dokaz iranske agresije.


Portparol Ministarstva odbrane, pukovnik Turki al-Malki izjavio je da su pored krstarećih raketa korišćene iranske bespilotne letelice "delta ving (UAV)", preneo je Rojters.


On je na konferenciji za novinare rekao da je napad izveden sa severa i nesumnjivo podržan od strane Irana.

PROČITAJTE JOŠ: RASTU TENZIJE POSLE NAPADA: Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali?


Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran.


Iran je negirao bilo kakvu umešanost u napade koji su poremetili globalne isporuke nafte.


AŠENA: SAUDIJSKA ARABIJA DOKAZALA DA "NIŠTA NE ZNA"

Saudijska Arabija je dokazala da "ništa ne zna", prokomentarisao je danas na svom Tviter nalogu savetnik iranskog predsednika Hesamedin Ašena, nakon što je Saudijska Arabija predočila dokaze o tome da je Teheran "nesumnjivo podržao napad na njihova naftna postrojenja".

"Konferencija za novinare je dokazala da Saudijska Arabija 'ništa ne zna' o tome odakle su napravljene ili lansirane rakete i bespilotne letelice i nije uspeo da objasni zašto odbrambeni sistem zemlje nije uspeo da ih presretne", napisao je Ašena, preneo je Rojters.TRAMP NAREDIO UVOĐENjE NOVIH SANKCIJA IRANU


Američki predsednik Donald Tramp naredio je da se uvedu nove, oštrije sankcije Iranu, nakon napada na sudijska naftna postrojenja tokom vikenda, za šta SAD optužuju Teheran.


"Upravo sam naredio Ministarstvu finansija da značajno pojača sankcije Iranu", napisao je Tramp na Tviteru.Kako prenosi Si-en-en, još nije jasno na koga će se sankcije odnositi.


SAD optužuju Iran za napade na saudijska naftna postrojenja i tvrde da su ustanovile sa kojih su lokacija u toj zemlji lansirane krstareće rakete i dronovi.