Grčko ministarstvo obrazovanja saopštilo je danas da je dogovoreno da se iz školskih evidencija i potvrda uklone sve reference vezane za versku pripadnost i nacionalnost dece.

Današnje saopštenje u skladu je sa odlukom nezavisnog državnog organa za zaštitu privatnosti koji je odgovorio na žalbu ateista i aktivista za ljudska prava, preneo je AP.

Državni organ je utvrdio da je nezakonito da školske vlasti na internom portalu Ministarstva obrazovanja navode versku pripadnost i nacionalnost učenika na potvrdi o završetku škole, kao i na deklaracijama koje roditelji koji nisu pravoslavni Grci moraju da potpišu da bi njihova deca bila izuzeta iz inače obaveznih časova veronauke.

PROČITAJTE JOŠ - Grčka donela nove odluke o migrantima

Ministarka obrazovanja Niki Kerameos izjavila je da vlasti sada preduzimaju odgovarajuće radnje kako bi ispoštovale odluku. Grčke škole, rekla je ona, trebalo bi da budu "slobodne i neisključujuće".

Grčka je ukinula navođenje verske pripadnosti na ličnim kartama 2000. godine, uprkos snažnom protivljenju moćne grčke Pravoslavne crkve.