CIA je skinula oznaku tajnosti sa dosijea koji otkrivaju kako su golubovi korišćeni u tajnim špijunskim misijama tokom Hladnog rata.

U dokumentima je opisano kako su golubovi trenirani da fotografišu osetljive lokacije u Sovjetskom Savezu, ali i kako su gavranovi korišćeni da ispuštaju prislušne uređaje na pragove prozora, a delfini za podvodne misije.

Operacija iz sedamdesetih godina prošlog veka sa kodnim imenom "Takana" istraživala je upotrebu golubova sa minijaturnim kamerama koje automatski snimaju fotografije, navodi se u objavljenim dosijeima.

CIA je iskoristila činjenicu da golub ima neverovatnu sposobnost, skoro supermoć, da može da bude ostavljen negde gde nikada ranije nije bio i da ipak pronađe put kući, makar morao da pređe stotine kilometara, prenosi Bi-Bi-Si.

U okviru operacija "Takana" istraženo je korišćenje drugih životinja za potrebe obaveštajne službe, pa je CIA trenirala gavranove da ispuštaju i ponovo uzimaju male objekte težine do 40 grama na pragove prozora nepristupačnih zgrada.

CIA je takođe istraživala da li ptice selice mogu da se koriste da postave senzore kojim bi bilo utvrđeno da li Sovjetski Savez testira hemijsko oružje. Prethodno su u operaciji "Akustična maca" prislušni uređaji stavljani u mačke.


Dosijei otkrivaju da je CIA tokom šezdesetih pokušavala da koristi delfine za "proboj u luku", sa čovekom ili bez njega. Problem je bio u tome što agent na terenu nije mogao da preuzme kontrolu nad delfinom od trenera koji je s njim radio.


PROČITAJTE JOŠ - CIA špijunira iz televizora i telefona


Ispostavilo se da su golubovi najefikasniji i sredinom sedamdesetih CIA je počela da sprovodi seriju probnih misija.

Korišćena je kamera vreda 2.000 dolara, teška samo 35 grama, a fotografije snimljene iznad kvarta Nejvi jard u Vašingtonu bile su visoko kvalitetne. Eksperti su ocenili da je kvalitet fotografija, na kojima se jasno vide detalji na ljudima koji šetaju i automobilima, viši od onih koje su u to vreme snimali sateliti.

Iz dopisa iz septembra 1976. godine se vidi da je bila izabrana meta za misiju golubova, brodogradilište u Lenjingradu u kojem je izgrađena većina sovjetskih naprednih podmornica. U tom trenutku je odlučeno da je misija izvodljiva, ali tu se priča u dosijea s kojih je skinuta oznaka tajnosti završava.


PROČITAJTE JOŠ - DA LI VAS PRISLUŠKUJU: Kod otkriva da li ste pod prismotromI ČERČILU NOSILI IZVEŠTAJE

UPOTREBA golubova za komunikaciju poznata je hiljadama godina, ali su te ptice u Prvom svetskom ratu počele da se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Tokom Drugog svetskog rata, malo poznati ogranak britanske obaveštajne službe MI-14 spuštao je golubove u kontejnerima sa padobranom u okupiranu Evropu.

Više od 1.000 golubova vratilo se sa porukama, uključujući detalje o lokacijama za lansiranje raketa V1 i nemačkim radarskim stanicama. Poruka grupe Pokreta otpora "Leopold Osvetnik" sadržala je izveštaj na 12 strana koji je poslat direktno Vinstonu Čerčilu.