BRISEL OD STALNOG DOPISNIKA


EVROPSKA komisija je izdala saopštenje kojim je uputila poziv građanima i preduzećima iz EU da se pripreme za izlazak Velike Britanije 31. oktobra. Ove mere predostrožnosti, objavljene u podne, izdate su za slučaj "bregzita" bez dogovora, što u Briselu ocenjuju kao sve izvesniju opciju.

Naglašeno je da će, u slučaju izlaska bez dogovora, za Veliku Britaniju istog trenutka prestati da se primenjuje ukupno zakonodavstvo EU. Ujedinjeno Kraljevsto će postati treća zemlja, bez ikakvih prelaznih aranžmana koji su predviđeni sporazumom o povlačenju. U Briselu su naglasili da će to za građane i preduzeća prouzrokovati ozbiljne teškoće, kao i da može da ima ozbiljne negativne posledice na ekonomiju, mnogo teže u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u državama članicama EU.


PROČITAJTE JOŠ - VELIKI PORAZ ZA DžONSONA: Otvara se put za zabranu Bregzita bez dogovoraDa bi se izbegao haos, Evropska komisija je predložila da se produže vanredne mere u tri glavne oblasti, saobraćaju, ribolovu i budžetu. One bi trebalo da važe od 31. jula sledeće godine u kopnenom saobraćaju i 24. oktobra 2020. u vazdušnom saobraćaju. Ribari iz EU i Ujedinjenog Kraljevstva moći će da zadrže pristup vodama druge strane u 2020, dok će korisnici iz Velike Britanije i dalje moći da učestvuju u programima koji se finansiraju iz budžeta EU i primaju finansijska sredstva do kraja 2020, ukoliko London uplati razrezane doprinose i omogući sprovođenje propisanih revizija i kontrola.

EK je predložila da evropski fondovi solidarnosti budu dostupni za podršku preduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora naročito da utiče. Takođe, poljoprivrednicima će biti dostupni svi postojeći instrumenti podrške.

U dokumentu se takođe naglašava da EK i Irska i dalje sarađuju u cilju zaštite celovitosti unutrašnjeg tržišta i izbegavanja tvrde granice. Ističe se da je zaštitni mehanizam predviđen Sporazumom o izlasku jedino utvrđeno rešenje kojim se štiti Sporazum na Veliki petak i osigurava poštovanje međunarodnih obaveza.