LIDER Severne Koreje Kim Džong Un dobija veća ovlašćenja od dosadašnjih!

Pročitajte još: UNAPREĐEN VRHOVNI VOĐA: Kim Džong Un dobio još veća ovlašćenja

Parlament je, naime, odobrio izmene Ustava kojima će se dodatno učvrstiti Kimova pozicija na čelu države. To znači da se njegova politička i državnička moć izjednačavaju sa onima koje je u svojoj ličnosti objedinjavao njegov deda, Kim Il Sung. Pojedini analitičari, međutim, čak ocenjuju da je dodatnim jačanjem titule predsednika, Kim Džong Un postao najmoćniji vođa u istoriji Severne Koreje, odnosno da je pretekao dedu.

Pročitajte još: Kim sa Seulom neće pregovore

Ovo neslaganje eksperata potiče od činjenice da je novopridodata funkcija skorijeg datuma, odnosno da nije postojala za vreme Kim Il Sunga. Zato nema konsenzusa po pitanju da li su deda i unuk izjednačeni, ili je mlađi Kim otišao dalje.

Kako god, tek analitičari komentarišu da je to svojevrsni uvod u novu rundu pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Po izmenjenom tekstu Ustava Kim je ostao vrhovni predstavnik celog korejskog naroda, što znači predsednik države, kao i vrhovni vojni komandant. Uz to je dobio i novu funkciju, a to je predsednik Komisije za državne poslove (SAC), najvišeg tela vlasti, osnovanog 2016. godine.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA prenosi da je, prema ranijem tekstu Ustava, Kim imao titulu "vrhovnog vođe" koji je komandovao "celokupnim oružanim snagama". Novi ustav mu omogućava da proglašava zakone i važne odredbe i odluke, kao i da imenuje diplomatske predstavnike u strane zemlje.

Tako, i treća generacija ove dinastije vlada gvozdenom, to jest, sve gvozdenijom pesnicom, komentarišu svetski mediji. Neki od njih povezuju ovo Kimovo "avanzovanje" sa obećanjem koje je Severna Koreja u četvrtak dala svojim građanima, a to je da se nikada neće odreći svog naoružanja.

PORUKA ZAPADU

Pjongjang je istakao da je „naoružanje neophodno za zaštitu od strane intervencije" i optužio Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku za mešanje u "mere Severne Koreje na polju samoodbrane". Kim je dodao da "Zapad nikada nije načinio veću grešku, nego kad je pomislio da će se Pjongjang odreći svog prava da ima oružje neophodno za osiguravanje mira".