Brazilski predsednik Žair Bolsonaro aktivno radi na sabotiranju napora da se očuva Amazonija, otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost.

Naime, brazilska vlada na području najveće prašume sveta planira da gradi mostove, auto-puteve i hidroelektrane te 'neutralizovati međunarodni pritisak' za očuvanje Amazonije, prenosi Independent.

Tajne dokumente objavio je portal openDemocracy, taman usred razarajućih požara koji gutaju Amazoniju. Brazilski svemirski istraživački centar 'Inpe' objavio je da je samo ove godine Amazoniju pogodilo 72,843 požara što je porast od čak 84% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Planove odala Paver point prezentacija

Dokumenti sadržavaju i PaverPoint prezentaciju koja je, nagađaju mediji, predstavljena na sastanku brazilskih vlasti i lokalnih vlasti savezne države Pare u kojoj se nalazi Nacionalni park Amazonija.

Tokom sastanka održanog u februaru, navodi openDemocracy, brazilski ministri su koristili prezentaciju kako bi predstavili planove brazilske vlade za celu regiju.

“Razvojni projekti moraju se sprovoditi u Amazonskom području kako bi se ono integrisalo u ostatak nacionalnih teritorija te kako bi se sprečio međunarodni pritisak za sprovođenje tzv. konzervacijskog projekta 'Triple A', stoji na jednom od 'slajdova' prezentacije.