Američki finansijer suočen sa optužbama za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje, Džefri Epstajn, izvršio je samoubistvo u zatvoru, preneli su američki mediji.

On je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru na Menhetnu, javio je Rojters.

U optužnici koja je teretila Epstajna navedeno je da je on namamio desetine maloletnica u svoje luksuzne kuće, kao i da im je plaćao za seksualne usluge.

Epstajn je uhapšen 6. jula, nakon što je njegov privatni avion sleteo na aerodrom u Nju Džersiju. On je ekspresno optužen da je organizovao "gole masaže" i druge seksualne radnje maloletnih devojaka u periodu između 2002. i 2005. Pretresom Epstajnove kuće policija je pronašla stotine hiljada slika obnaženih žena, od kojih su neke maloletne.

Ipak, najvrediji policijski plen u ovoj akciji bila je njegova "crna knjiga" sa imenima svetskih moćnika koji su učestvovali na seksualnim orgijama koje je ovaj navodno organizovao. Među njima "najuglednije ime" je Bil Klinton, nekadašnji američki predsednik. On je navodno u četiri navrata Epstajnovim avionom putovao na seksualne orgije koje su organizvane na Floridi i na drugim lokacijama gde je finansijer imao svoje kuće.

Kako su tokom juna i jula javljali američki portali, istraga protiv Epstajna odnela je nekoliko života. Niz misterioznih ubistava počeo je u junu, a žrtve su zvaničnici uključeni u istragu pedofilskog lanca koji vodi vrh u Vašingtonu.

Linda Kolins-Smit (47), bivša senatorka iz američke savezne države Arkanzas, bila je prva ugledna ličnost iz američkog političkog života koja je ubijena zato što je istraživala lanac pedofilije koji vodi u sam vrh vlasti SAD, a pre svega do bivšeg američkog predsednika Bila Klintona i njegove supruge Hilari.

Samo dva dana kasnije, 6. juna, ubijen je Džonatan Nikols, takođe bivši republikanski senator, ali iz Oklahome. Veruje se da su ove dve smrti povezane jer je i on istraživao pedofilske lance i navodno imao informacije o umešanosti najviših američkih političkih zvaničnika.

Konferencija za štampu FBI povodom hapšenja finansijera / Foto AP


Istog dana u Njujorku je nađeno telo visokog policijskog zvaničnika, zamenika načelnika policije Stivena Silksa.

Zamenik načelnika policije Njujorka nađen je 5. juna 2019. godine u svom autu sa prostreljenom glavom. "Njujork tajms" je napisao da se radi o samoubistvu. Verzija o suicidu jednog od najboljih policijskih oficira Njujorka malo je kome delovala ubedljivo, iako je Silks dva dana ranije, posle 38 godina rada, predao zahtev za penzionisanje. Potom je sledećeg dana nestao policajac iz odeljenja za ubistva Džo Džozef Kalabreze, koji je trebalo da istražuje Silksovu smrt. Telo detektiva je pronađeno pored plaže Plamb.


OBESIO SE POD NADZOROM?

Džefri Epstajn pokušao je samoubistvo u zatvoru i 25. jula, i, kako su tada pisali mediji, on se posle toga nalazio pod 24-časovnom stražom.

U vestima iz SAD zasad nema detalja kako se dogodio "propust" straže pa je finansijer ipak uspeo "da ostvari naum".


UPOZNAO TRAMPA I MELANIJU

Džefri Epstajn, upoznao je svojevremeno Donalda Trampa, tadašnjeg kolegu milijardera iz Njujorka, sa zgodnom slovenačkom manekenkom Melanijom Knavs, koja će mu ubrzo postati treća supruga!

Kako je nedavno pisao "Njujork tajms", pozivajući se na izvore koji su želeli da ostanu anonimni, Epstajn se brojnim prijateljima hvalio kako je upravo on Trampu "namestio" Melaniju.