Ukrajinski Nacionalni istražni biro pokrenuo je istragu protiv bivšeg predsednika Petra Porošenka i njegovih saradnika zbog prebacivanja velikih svota deviza iz državne odbrambene kompanije Ukroboronprom na račune ofšor kompanija po lažnim ugovorima.

"Pokrenut je nov krivični slučaj koji bi mogao da pogodi na desetine Porošenkovih saradnika. Juče je Nacionalni istražni biro zvanično pokrenuo istragu", rekao je Andrej Portnov, advokat i bivši zamenik šefa kabineta nekadašnjeg predednika Viktora Janukoviča.

U slučaj je umešana i šefica Narodne banke Valerija Gontareva, zvaničnici iz kompanije Ukroboronprom i Ukreksimbanke koji su "organizovali transfer milijaradi u stranim valutama direktno iz Ukroboronproma na ofšor račune, po lažnim ugovorima, a radi lične koristi iako su bili svesni da će to ugroziti nacionalnu bezbednost i odbrambene kapacitete Ukrajine", rekao je Portnov.

PROČITAJTE JOŠ - NOVA TRAMPOVA DESNA RUKA: Veliki albanski lobista postao nacionalni direktor obaveštajne službe (FOTO)

Prema direktnom nalogu Porošenka i Gontareve, centralna banka je 2016. ukinula odredbe o kontroli deviza kako bi Ukroboronprom mogao da izvrši ofšor uplate unapred, bez kontrole i limita za sumu.

Portnov veruje da bi slučaj mogao da rezultira konfiskovanjem cele imovine Porošenka i Gontareve, kao i njihovim dugim zatvorskim kaznama, prenosi TAS S.

Porošenko je takođe osumnjičen za veleizdaju, zloupotrebu položaja, pranje novca, utaju poreza, pokušaj uzurpacije pravosuđa i nezakonito imenovanje ministara 2016. kada u parlamentu nije postojala koalicija.