Indijski ratni brodovi koji prate trgovačke brodove u Persijskom zalivu ostaće prisutni na duže staze, rekli su zvaničnici koji su upućeni u to, kako se tenzije između Irana i zapadnih sila povećavaju, preneo je Rojters.

Pročitajte još: IRAN SAOPŠTIO: Zauzeli smo strani brod


Ali ova dva broda, koje podržava avion za nadzor, neće biti deo vojne koalicije koju SAD okupljaju kako bi zaštitile vode u blizini Irana, u blizini Ormuškog moreuza, preko kojeg se kreće petina nafte na svetu, rekla su dva neimenovana zvaničnika.

Od juna, nakon napada na tankere za koje su SAD okrivile Iran, što Teheran poriče, brodovi indijske mornarice su pratili plovila pod indijskom zastavom u Persijskom i u Omanski zalivu.

Pročitajte još: Britanija šalje novi brod u Persijski zaliv

"Ovo se neće zaustaviti, situacija je takva kakva je, mi ćemo biti tamo i u doglednoj budućnosti", rekao je neimenovani zvaničnik.

LAVROV: EVROPA DA BUDE JASNIJA U POZICIJAMA O IRANU


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas Evropu da bude jasnija u svojim pozicijama o iranskom nuklearnom sporazumu, iz kojeg su se Sjedinjene Američke Države povukle prošle godine, prenosi Rojters.

Lavrov je, posle razgovora sa nemačkim kolegom Hajkom Masom u Bonu, rekao da je Rusija zabrinuta i da bi SAD mogle da se povuku iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja.