POSLANICI Evropskog parlamenta u Strazburu danas će glasati o imenovanju Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije i ukoliko dobije podršku Parlamenta, odmah će započeti proces formiranja novog saziva Komisije.

Pročitajte još: Fon der Lajen: Zalagaću se da Makedonija i Albanija počnu pregovore o učlanjenju u EU

U suprotom, Evropski savet ima mesec dana da Parlamentu dostavi ime novog kandidata za najvišu funkciju EU.

Ursula fon der Lajen, inače nemačka ministarka odbrane, predstaviće svoj program na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, a zatim će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa. Predviđena je i debata evropskih poslanika o njenom imenovanju i programu.

Pročitajte još: Koliko u EU vredi glas građana?

Glasanje o imenovanju je planirano za 18 časova i biće tajno. Da bi bila postavljena na mesto predsednice Evropske komisije, Fon der Lajen mora da dobije poverenje više od polovine od 751 poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropska narodna partija, iz čijih redova dolazi Ursula fon der Lajen, inače je najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, izjavila je da će podržati svog kandidata. Zeleni i krajnja levica već su najavili da će glasati protiv.

Inače, Ursula fon der Lajen najavila je da će podneti ostavku na funkciju ministarke odbrane Nemačke, bez obzira na ishod današnjeg glasanja u Evropskom parlamentu, a kancelarka Angela Merkel je izjavila da poštuje njenu odluku.