Kandidat za predsednika Evropske komisije, nemačka političarka Ursula fon der Lajen kaže da ostaje posvećena početku pregovora o učlanjenju u EU Severne Makedonije i Albanije.


Kako prenosi makedonska televizija Telma, a na pitanje grupe Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu da li će nastaviti svoju posvećenost u otvaranju pregovora EU sa S. Makedonijom i Albanijom, Fon der Lajen je rekla da hoće uprkos protivljenju lidera pojedinih zemalja članica EU, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i holandskog premijera Marka Rutea.


U pismu upućenom S&D, uoči glasanja u Evropskom parlamentu za njen izbor za predsednika EK, Fon der Lajen navodi da planira da predloži novi pakt EU o migracijama i azilu.


PROČITAJTE JOŠ: Koliko u EU vredi glas građana?


"Potreban nam je novi način preraspodele tereta. Potreban nam je novi početak", navodi ona.


Fon der Lajen je nedavno ocenila da Zapadni Balkan mora da se shvati ozbiljnije, ističući Severnu Makedoniju kao "svetao primer o pozitivnim dostignućima",


Govoreći o Prespanskom sporazumu, ona je poručila da taj dokument predstavlja "pravi evropski sporazum, zasnovan na vrednostima koje ima Evropa" i kojim je, "problem pretvoren u mogućnost".


"Duboko poštujem hrabrost i odlučnost obe zemlje da idu napred ka Sporazumu iz Prespe. Kompromisi nikada nisu laki, ali otvaraju put ka boljoj budućnosti. Grčka ima dugu i ponosnu istoriju. Ona je rodila evropsku ideju demokratije. Grčka i Severna Makedonija pružile su svetao primer o tome šta znači Evropa. Svi možemo da učimo iz toga", zaključila je Fon der Lajen.