Rusija se ne meša u poslove drugih zemalja, to je ključna razlika od Sjedinjenih Američkih Država i niza njihovih saradnika, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“.

„Optužbe protiv Rusije za mešanje u američke izbore su vrhunac apsurda. Opšte je poznato kako se sve to završilo – ničim, neuspehom“, objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, odsustvo zavere potvrđeno je nalazima komisije američkog specijalnog tužioca Roberta Milera: „nisu uspeli da prikupe činjenice samo zato što one ne postoje“.

PROČITAJTE JOŠ - Rim i Vatikan dočekuju Putina

„Interesantno je da su sankcije nametnute našoj zemlji pod izgovorom ovih optužbi još uvek na snazi. Iste vrste je i buka oko ruskog mešanja u izborne procese u Evropskoj uniji. To je objavljeno neposredno pred izbore za Evropski parlament. Činilo se da su u pitanju bili pokušaji da se Evropljanima unapred predloži da je upravo 'zlokobno mešanje Rusije' bilo razlog za loše rezultate pojedinih političkih snaga“, istakao je ruski lider.

Ali glavni cilj njihovih autora ostao je isti: nastavak satanizacije Rusije u očima građana Evropske zajednice, dodao je Putin.

„Želim da budem veoma jasan: mi se nismo mešali i ne nameravamo da se mešamo u unutrašnje poslove ni zemalja Evropske unije ni drugih zemalja sveta. To je naša ključna razlika od Sjedinjenih Američkih Država i nekih njihovih saveznika koji su, na primer, podržali državni prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine“, naglasio je Putin.

Putin će u četvrtak posetiti Apenine tokom kojeg će razgovarati sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, premijerom Đuzepeom Konteom i susresti se sa papom Franjom.

(Sputnjik)