ODLUKA italijanskog suda oslobodila je optužbi za nelegalni prevoz migranata kapetana broda, Nemicu Karolu Rakete (31), ali je ujedno otkrila neslogu po pitanju imigracione politike u EU, čak i unutar pojedinih zemalja.

Pročitajte još: ITALIJANI UPOZORAVAJU: Granicu sa Slovenijom zatvorićemo žičanom ogradom

Italijanski sud smatra da Rakete nije prekršila zakon kada se oglušila o naređenja italijanske vojske i uplovila na ostrvo Lampeduza sa 41 migrantom, već je ispunjavla dužnost da kao kapetan broda davljenike spase i odvede na sigurno.

Pročitajte još: Sahranjeni otac i ćerka čija je fotografija potresla svet

Rakete je oslobođena iz kućnog pritvora, u kom je bila od hapšenja u subotu, pod pretnjom do 10 godina zatvora zbog dovođenja u opasnost života četvorice italijanskih policajaca u patrolnom brodu u koji je udarila kada je pristajala na dok na Lampeduzi svojim brodom "Si voč 3", u vlasništvu nemačke humanitarne organizacije. Raketa kaže da se oglušila o naređenja zbog strahovanja da će neko od migranata na njenom brodu izvršiti samoubistvo, pošto prethodnih 14 dana nijedna zemlja spasenim davljenicima nije dala dozvolu za iskrcavanje.

Italijanska vlada ju je, ipak, optužila za krijumčarenje ljudi. Posle oslobađajuće odluke suda, ljutito je reagovao ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini:

- Ogorčen sam, zgrožen sam, ali neću odustati - reagovao je Salvini, naglasivši da će Rakete hitno biti proterana iz Italije.

Istovremeno, vladajuća holandska Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea zatražila je odmah uvođenje zatvorskih i novčanih kazni do 83.000 evra za one koji bez dozvole izvlače ljude iz klimavih čamaca, smatrajući to pružanjem pomoći krijumčarenju ljudi.