SA osmehom na licu i ispruženom rukom, predsednik SAD Donald Tramp dočekao je lidera Severne Koreje Kim Džong Una na jako utvrđenom položaju u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje, a potom je Tramp postao prvi aktuelni američki predsednik koji je kročio na severnokorejsko tle.

Tramp je Kimu poručio da je ponosan što je prešao preko granice.

"Ovo je veliki dan za svet", rekao je američki predsednik.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi "nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost".

Kazao je da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.AP photoAP photo

AP navodi da sastanak u pograničnom selu Panmundžomu predstavlja i neverovatno priznanje autoritarne vlasti Kim Džong Una od američkog predsednika.
PAPA: DOBAR PRIMER KULTURE SUSRETA

Papa Franja danas je pozdravio sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dodajući da se nada da će to dovesti do mira.

"U proteklih nekoliko sati videli smo u Koreji dobar primer kulture susreta. Pozdravljam protagoniste, uz molitvu da će tako značajan gest biti dalji korak na putu ka miru, ne samo na poluostrvu, već za dobrobit čitavog sveta", rekao je papa na nedeljnoj misi na Trgu Svetog Petra u Rimu, prenosi Rojters.