Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji.


Za rezoluciju je glasalo 116 delegata, 62 su bila protiv, a 15 se uzdržalo od glasanja.


PROČITAJTE JOŠ: POSLE 5 GODINA: Rusija se vratila u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope


TASS prenosi da je ukrajinska delegacija nakon objavljivanja rezultata glasanja napustila zasedanje PS SE.


POVRATAK RUSA JAČA POZICIJU SRBIJE

Izuzetno burna rasprava, sa oštro sukobljenim stavovima Velike Britanije, Ukrajine i baltičkih zemalja sa jedne strane i na drugoj strani - velike većine zemalja, koje su želele povratak Rusa, polarizovala je PS SE.

Delegacija Srbije snažno je podržala ruske kolege, a doprinos debati dali su šefica delegacije Aleksandra Tomić, narodna poslanica Biljana Pantić Pilja i narodni poslanik Aleksandar Šeselj, braneći pravo ruskih građana da imaju svoje predstavnike u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Rezolucija, kojom je Rusija vracena u PS SE, usvojena je sa 116 glasova za, dok su protiv glasala 62 poslanika.

Povratkom ruske delegacije, ojačala je snazno podrška i pozicija Srbije u ovoj instituciji.

Juče je usvojen i izvestaj "Ka ambicioznoj agendi: o rodnoj ravnopravnosti" i izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, a izvestilac je bila narodna poslanica Elvira Kovač. Ona je istakla pozitivan primer Srbije u borbi protiv nasilja u porodici i vidljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti. U raspravi za ovaj izveštaj učestvovali su i narodne poslanice Stefana Miladinović i Biljana Pantić Pilja.