Albanski predsednik Ilir Meta izjavio je na sastanku sa ambasadorima zemalja-članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice, ako se pokuša sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna, koje je odložio, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).


Kako navodi albanski list „Ščip“, albanski predsednik je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da on kao šef države ne može to da prihvati.


Sastanak koji je Meta održao sa ambasadorima zemalja-članica Evropske unije trajao je dva sata i bio je posvećen političkog krizi u zemlji, posebno njegovoj odluci da odloži izbore.


PROČITAJTE JOŠ: META ODLOŽIO IZBORE, RAMA NE PRIHVATA: Održan protest ujedinjene albanske opozicije


Meta je danas poslao pismo ambasadorima, objašnjavajući razloge o odlaganju izbora, pritom dodajući da „Albanci neće glasati 30. juna“.


On je pismu ocenio postupak vladajuće albanske stranke Socijalističke partije o njegovom opozivu kao državni udar.


Između ostalog, Meta je obećao da će pokušati dovesti premijera albanske države Edija Rame i lidera glavne opozicione stranke Demokratske partije Ljljzima Baše za pregovarački sto, kako bi se pronašlo rešenje. Ako uspe u tome, kako se navodi, zamoliće opoziciju da odustane od zakazanog protesta „ujedinjene albanske opozicije“ zakazanog za 21. juna.


ALBANSKA OPOZICIJA PROTIV RAME PROTESTUJE I U LONDONU


Albanski premijer Edi Rama, koji je u poseti Londonu, dočekan je protestima pristalica albanske opozicije, prenosi portal Plusinfo.


Kako navode albanski mediji, članovi ogranka albanske opozicione Demokratske partije u Londonu, podržani od strane albanskih građana koji žive i rade u britanskoj metropoli, prvo su se skupili ispred hotela gde boravi Rama, a nakon toga ispred zgrade u kojoj na sastancima učestvuje albanski premijer.


U trenutku kada je Rama izlazio iz automobila, jedan od učesnika je uzvikivao „prevarant“, pri čemu se Rama samo nasmešio.


Učesnici su uzvikivali „Rama idi“, a nosili su i plakati na kojima je pisalo isto.


Predsednik ogranka opozicione Demokratske partije u Londonu Naim Hasani rekao je na protestu da Rama treba da napusti funkciju jer je "pokrao izbore i od albanskog pravosuđa napravio taoca".


Premijer Albanije Edi Rama danas i sutra prisustvuje u Londonu gde učestvuje na Forumu Fajnenšal Tajms - Investicije na Zapadnom Balkanu.