TURSKIM pilotima zabranjeno je da lete i obučavaju se na borbenim avionima F-35 u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Arizoni, objavio je Pentagon u trenutku kad Vašington pojačava pritisak na Ankaru da odustane od kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400.

Zabranjujući dalju obuku pilotima jednog NATO saveznika, Pentagon je, istovremeno, obznanio da je Grčka, čiji odnosi sa Turskom su često napeti, među potencijalnim kupcima upravo tog američkog aviona za koji se Turci više ne mogu obučavati.Pročitajte još: PENTAGON PRETI ERDOGANU: Ništa od F-35, ako kupite S-400 od Putina

Kako je precizirao admiral Matijas Vinter, uz Grčku su i Rumunija, Španija, Poljska i Singapur mogući kupci višenamenskog aviona. Interesovanje za letelicu pokazale su i Finska, Švajcarska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Portparol Pentagona, potpukovnik Majk Endrus, precizirao je da je američko Ministarstvo odbrane "upoznato s time da turski piloti više ne lete". Istovremeno, vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan rekao je da turski piloti koji se već nalaze u SAD mogu tu ostati do kraja jula.

U međuvremenu, američko Ministarstvo odbrane dogovorilo se sa kompanijom "Lokid Martin" da za skoro devet procenata smanji cene narudžbina aviona F-35. Ove godine cena će za najčešću verziju F-35A pasti sa 89,2 miliona dolara na oko 81 milion, a tokom sledeće dve godine i ispod 80 miliona dolara.


Pročitajte još: Ankara: Ne treba onemogućiti kupovinu aviona F-35

Amerikanci se nadaju da bi nova cena mogla da privuče više inostranih kupaca. Računaju da je svaka zemlja koja ima F-16, prethodnika F-35, potencijalni kupac novih borbenih aviona. Trgovina se odvija među vladama, pa je Pentagon posrednik između inostranih kupaca i proizvođača jednog od najskupljih ikad napravljenih aviona.

OBUČENI U RUSIJI

Sergej Čemezov, rukovodilac ruskog državnog konglomerata "Rosteka", kaže da će Rusija za dva meseca početi Turskoj da isporučuje protivraketne sisteme S-400. Dodao je da je Rusija okončala obuku turskih stručnjaka u korišćenju sistema S-400.