Moskva je spremna da odgovori recipročno ako Evropska unija počne da ukida sankcije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa čelnicima vodećih svetskih medija na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

"Ako se to dogodi, mi ćemo to svakako pozdraviti. Preduzećemo korake da se sastanemo na pola puta", rekao je Putin, preneo je TASS.

"To se posebno odnosi na ukidanje restrikcija koje je Rusija bila primorana da nametne kao odgovor na sankcije Evropske unije", dodao je Putin.

Istovremeno on je istakao da se "ništa poput toga ne događa".

Pročitajte još - Putin: Rusiju ne mogu zaustaviti sankcije


"Mislim da je Evropska komisija nedavno odlučila da produži sankcije Rusiji za još godinu dana, ako se dobro sećam", rekao je Putin i dodao da se ništa nije promenilo.

"Izbori su došli i prošli, ali ništa se ne menja što se tiče stvarne politike", istakao je on.

Prema Putinovom mišljenju, Moskva prati situaciju u nadi da će se nešto promeniti.

"Ako nešto počne da se menja, mi ćemo odmah odgovoriti, mi ćemo odgovoriti ukidanjem naših ekonomskih restrikcija", naglasio je ruski predsednik.

„RASPAD“ EVROPE — STAV RUSIJE SE VIDI NA OSNOVU ZLATNIH REZERVI

Španija treba sama da odluči kako će da živi sa Katalonijom, Moskva ne želi raspad Evrope, izjavio je ruski lider Vladimir Putin.

„Mi imamo veliki pijetet prema Španiji i španskom narodu, istoriji... Mi uopšte ne želimo da se evropske države raspadaju jedna za drugom. Mit je da Rusija želi slabu Evropu. Šta će nam to? Naših 40 odsto zlatnih rezervi je izraženo u evrima“, rekao je Putin.

„Ipak, traže neki ruski trag... Španija treba sama da rešava kako će da živi, između ostalog sa problematičnim teritorijama, kao što su Katalonija i Baskija. Očekujemo da će ta pitanja biti rešena kroz dijalog i na osnovu donetih legitimnih odluka, tokom diskusija“, izjavio je Putin tokom razgovora sa rukovodiocima inostranih informacionih agencija u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, Rusija se zalaže za stabilnost i očuvanje teritorijalne celovitosti država.

(Sputnjik)


POSTOJI OPASNOST DA SE RASPADNE KONTROLA NUKLEARNOG ORUŽJA

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na opasnost da se međunarodni sistem kontrole nuklearnog oružja raspadne i rekao da razgovori s Vašingtonom o produženju nuklearnog sporazuma START tek treba da počnu.


Putin je, međutim, dodao da je posle poslednjeg telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom optimista, preneo je Rojters.


Ruski predsednik je istakao da bi američka vojna intervencija u Venecueli bila katastrofa i rekao da čak ni saveznici Vašingtona to ne podržavaju.


Pročitajte još -
Rusi testirali novu raketu presretača

Govoreći na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je, takođe, rekao je da su ruski tehnički stručnjaci ostali u Venecueli kako bi održavali rusku vojnu opremu, nešto na šta su, kako je rekao, ugovorom obavezani.

Međutim, on je rekao da Moskva nije uspostavila nikakve specijalne vojne baze u Venecueli.


Putin je rekao da su oni koji podržavaju lidera opozicije Huana Gvaida ludi, ali je daodao da je Gvaido dobar covek i da je on neutralan prema njemu.

PUTIN: RUSIJA NIJE ZAINTERESOVANA DA CENE NAFTE BUDU VISOKE

Rusija nije zainteresovana da cene nafte budu što više, cena od 60 do 65 dolara po barelu sasvim odgovara ruskom budžetu, izjavio je danas predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima stranih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, gde je počeo trodnevni Međunarodni ekonomski forum (SPIEF).

"Ruska prerađivačka industrija sama nije zainteresovana za vrlo visoke cene nafte. Prosečna cena oko 60-65 dolara po barelu je sasvim zadovoljavajuća, ne moramo da ih dižemo do vrhunca. Već imamo pristojnu maržu u smislu budžeta", rekao je Putin, a prenosi agencija Tas s.

On je u tom kontekstu podsetio da je ruski budžet projektovan uz predviđenu cenu nafte od 40 dolara po barelu.

Agencija Rojters izveštava da je ruski predsednik rekao da postoje razlike u stavovima između Rusije i OPEK-a u pogledu toga šta predstavlja fer cenu nafte, d Saudijska Arabija želi da ona bude viša, te da će Moskva zajedno sa kolegama iz te naftne organizacije doneti zajedničku odluku o proizvodnji na sastanku narednih nedelja.

Šef ruske države je takođe rekao da će Rusija nastaviti saradnju sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK).

"Nastavićemo odnose sa OPEK-om u budućnosti. Nećemo se priključiti OPEK-u, već je uspostavljen određeni mehanizam saradnje i odluke će biti zajedničke", naveo je Putin.

Naveo je da bi odluka OPEK-a i njenih saveznika, izvoznika nafte, trebalo da uzme u obzir pad proizvodnje u Iranu i Venecueli, kao i probleme u Libiji i Nigeriji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odlivu kapitala iz Rusije, Putin je, kako izveštava Tas s, rekao da to ne predstavlja nikakvu tragediju jer spoljnotrgovinski suficit ne samo da nadoknađuje, nego znatno premašuje iznos novca koji odlazi iz zemlje.

"Zaista, prošle godine je zabeležen značajan, ali ne i najveći u modernoj ruskoj istoriji, odliv kapitala od 66 milijardi dolara. Međutim, trgovinski suficit je dostigao 131 milijardu dolara, tako da više nego kompenzuje taj odliv", objasnio je Putin.

"Dakle, to nije nikakva tragedija, mi smatramo da je to prirodan proces", rekao je on.

Na forumu u Sankt Peterburgu, gde se očekuje oko 17.000 učesnika iz Rusije i 140 zemalja sveta, učestvuju i zvaničnici iz Srbije, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar trgovine Rasim Ljajić, ministar energetike Aleksandar Antić, a u petak će se skupu pridružiti i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.