Japan je odlučio da odbije predlog za potpisivanje na samitu G20 u Osaki krajem juna okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svetskog rata, piše japanski "Asahi šinbun", pozivajući se na izvore iz vlade.


Tim sporazum bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svetski rat, ali prema navodima lista, dve strane nisu uspele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbednosnih pitanja.


Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.


Tokio sporazumom želeo je da potvrdi zajedničku deklaraciju Sovjetskog Saveza i Japana iz 1956. u kojem Moskva izražava spremnost da preda južna kurilska ostrva Šikotan i Habomal kao gest dobre volje.


Japan zatim planira da pregovara sa Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna ostrva - Iturupom i Kunaširom, prenosi Tass.


Međutim, nekoliko rundi pregovora na nivou šefova diplomatija pokazalo je da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmeštanja američkog raketnog sistema na tim ostrvima.


Samit G20 održava se u Osaki 28. i 29. juna i predviđeno je da japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsednik Vladimir Putin održe radni sastanak.