Moskva će proširiti spisak predstavnika zemalja i institucija Evropske unije, kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a njihov broj je izjednačen s brojem ruskih državljana na spisku EU, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ministarstvo je navelo da je u poslednje vreme zabeleženo da je Evropska unija donela niz odluka koje podrazumevaju primenu jednostranih ograničavajućih mera protiv pojedinih ruskih državljana.

PROČITAJTE JOŠ - Moskva spremna za saradnju pod jednim uslovom

U saopštenju je navedeno da su osnova za takve odluke „nedokazane, a povremeno i apsurdne optužbe na račun ruskih državljana“.

PROČITAJTE JOŠ - Putin: Rusija će ukinuti sankcije EU ako oni ukinu nama

Ministarstvo je saopštilo da je Moskva u više navrata upozoravala EU da ne koristi instrument jednostranih sankcija koji je protivan međunarodnom pravu.

„Povodom odluka EU otvoreno smo saopštili da Rusija zadržava pravo na srazmeran odgovor. U vezi s tim ruska strana je donela odluku da proširi spisak predstavnika zemalja-članica i institucija EU, kojim je zabranjen ulazak na teritoriju Ruske Federacije. Broj imena na ruskom spisku je ujednačen sa spiskom Evropske unije“, naglašeno je u saopštenju.sputniknews.com