Pjongjang je pogubio svog specijalnog izaslanika za SAD posle neuspešnog drugog samita između lidera Severne Koreje Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa održanog krajem februara u Hanoju, preneli su danas južnokorejski mediji.

Pročitajte još: VOJSKA JUŽNE KOREJE: Projektili Severa rakete kratkog dometa

List Čosun Ilbo preneo je da je Kim Hjok Čol, koji je pripremio samit i putovao do glavnog grada Vijetnama u privatnom vozu sa liderom Severne Koreje, streljan jer je "izdao vrhovnog vođu".

"Kim Hjok Čol je pogubljen u martu na aerodromu Mirim zajedno sa još četiri visoka zvaničnika Ministarstva inostranih poslova posle sprovedene istrage", naveo je list pozivajući se na neimenovane izvore.

Pročitajte još: Pompeo o Severnoj Koreji: Nastavićemo sa pregovorima

List nije naveo imena ostalih pogubljenih osoba. Kim Hjok Čol je sarađivao sa američkim izaslanikom za Severnu Koreju Stivenom Bajiganom tokom priprema samita Kim-Tramp.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nije želelo da komentariše navode lista.

Čosun Ilbo je preneo i da je prevodilac severnokorejskog lidera Šin Hje Jong poslata u zatvorski kamp zbog greške tokom samita.

Ona nije prevela novu ponudu Kim Džong Una dok je Tramp rekao da nema dogovora i napustio pregovarački sto, naveo je list pozivajući se na diplomatske izbore.

Kim i Tramp su skratili samit u Hanoj na kojem nisu postigli dogovor, čak nisu usvojili ni zajedničku deklaraciju.