Novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je, dan posle inaugracije, raspisao je prevremene parlamentarne izbore za 21. jul.

Ukraz o raspisivanju izbora objavljen je na sajtu predsedništva, a time je i zvanično raspušten Parlament.

Ovim dokumentom se "okončavaju ovlašćenja Parlamenta" i "određuju prevremeni parlamentarni izbori za 21. juli", navodi se u ukazu.

Zelenski je juče položio zakletvu uz obećanje da će zaustaviti rat sa separatistima koje podržava Rusija i raspustio parlament čije je članove opisao kao grupu koju jedino zanima lično bogaćenje, piše Asošijejted pres.

Zelenski, ranija televizijska zvezda, je na predsedničkim izborima osvojio 73 odsto glasova Ukrajinaca iscrpljenih rasprostranjenom korupcijom i političkom elitom, naveo je AP.

KREMLj UPOZORIO ZELENSKOG DA NE TRAŽI NOVE SANKCIJE PROTIV RUSIJE

Kremlj je upozorio novog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je od SAD zatražio nove sankcije Rusiji, da to neće doprineti rešavanju konflikta na istoku Ukrajine.

"Takva retorika neće pomoći Ukrajini da reši problem koji ima na jugoistoku", izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na sukobe između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika u kojima je od 2014. stradalo oko 13.000 ljudi.

Portparol Kremlja je rekao da samo Ukrajina može da reši sukobe na istoku te zemlje, ako se pridržava mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 2015. godine. Dodao je da SAD ne mogu da utiču na taj dogovor, već je na Ukrajini da reši taj sukob.

Kremlj Depositphotos

Zelenski (41) je u ponedeljak zvanično stupio na dužnost predsednika Ukrajine nakon pobede u drugom krugu izbora. Njegov prioritet je okončanje konflikta u istočnoj Ukrajini.

"Sami ne možemo da prebrodimo rusku agresiju", rekao je Zelenski na sastanku sa nekoliko američkih zvaničnika na marginama inauguracije. Novi predsednik je rekao da treba "pojačati sankcije" Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ - Zelenski raspustio Porošenkov tim

Američka delegacija, koju je predvodio ministar energetike Rik Peri, pomenula je sankcije protiv gasovoda Severni tok 2, projekta koji će udvostručiti kapacitete isporuke gasa između Rusije i Nemačke, preko Baltičkog mora, čime se izbegava snabdevanje preko Ukrajine.

Peri je rekao da se SAD protive tom gasovodu i da postoji mogućnost da američke vlasti uvedu sankcije preduzećima u vezi sa Severnim tokom 2.