Švedski tužilac koji vodi istragu o optužbi za navodno silovanje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža podneo je danas zahtev za njegovo hapšenje, saopštilo je tužilaštvo.

Nalog za hapšenje, ukoliko bude izdat, biće prvi korak u procesu koji bi rezultirao Asanžovim izručenjem Švedskoj iz Velike Britanije, gde služi kaznu ud 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Pročitajte još - Džulijan Asanž osuđen na godinu dana zatvora

Švedska je ponovo otvorila istragu o navodnom silovanju, koja je prvobitno pokrenuta 13. maja 2010. godine.

ZAPLENA ASANŽOVE IMOVINE IZ EKVADORSKE AMBASADE

U ambasadi Ekvadora u Londonu u toku je zaplena imovine osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.

Vlasti Ekvadora saopštile su ranije da će predati Americi sve Asanžove dokumente koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Pored dokumenata, Sjedinjenim Državama će biti predati i svi Asanžovi mobilni telefoni, kompjuteri i hard diskovi.

Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Asanž krio od 2012. godine, odlučio je da ukine diplomatski azil osnivaču „Vikiliksa“ zbog narušavanja više međunarodnih konvencija.

Asanž je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju i zakazao sledeće saslušanje za 2. maj.

SAD optužuju Asanža za zaveru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da bi Asanž mogao da bude osuđen na pet godina zatvora.

Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Asanža. U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži, Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.


sputniknews.com