Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak u Briselu podelio informacije o "rastućim pretnjama" iz Irana sa evropskim saveznicima i NATO zvaničnicima, saopštio je specijalni američki izaslanik za Iran Brajan Huk.


"Sekretar je želeo da podeli neke detalje koje ne iznosimo javno. Smatramo da Iran treba da pokuša da razgovara umesto što preti. Oni su loše odlučili fokusirajući se na pretnje", rekao je Huk.


"Iran je rastuća pretnja i poseta Briselu se činila pravovremenom na putu za Soči", rekao je Huk, govoreći o planiranoj poseti Pompea tom ruskom letovalištu gde će se danas sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.


Pompeo je otkazao posetu Moskvi, planiranu za ponedeljak i umesto toga se zaustavio u Briselu.


PROČITAJTE JOŠ - POSLE NOSAČA AVIONA: Američki bombarderi B-52 stigli u vojnu bazu u Katar


Huk je dodao da je Pompeo sa sagovornicima u Briselu razgovarao i o napadu na nekoliko naftnih tankera kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Na pitanje da li Pompeo krivi Iran za napade, Huk je odgovorio:


"Razgovarali smo o onome što je izgledalo kao napad na komercijalni brod koji je bio usidren kod Fudžaire. Veoma nam je drago što su nas Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali da pomognemo u istrazi".


HANT: IRAN I SAD MOGLI BI SLUČAJNO DA IZAZOVU KONFLIKT


Iran i SAD mogli bi slučajno da izazovu konflikt u već nestabilnom Zalivu, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, dok je američki državni sekretar o krizi u Briselu razgovarao sa najvišim evropskim zvaničnicima.Američki predsednik Donald Tramp želi da izoluje Teheran onemogućavajući mu izvoz nafte, nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog programa. Tram je takođe pojačao vojno prisustvo u Zalivu da bi izvršio pritisak na Iran, prenosi Rojters.


PROČITAJTE JOŠ - ISTORIJSKI PRESEDAN: Tramp proglasio Iransku revolucionarnu gardu teroristima


Dok Evropska unija deli nešto od zabrinutosti SAD oko Irana, uključujući njegovo učešće u sirijskom sukobu, ona i dalje podržava nuklearni sporazum, navodeći da je to u bezbednosnom interesu Evrope, navodi agencija.


Velika Britanija, Nemačka i Francuska potpisnice su sporazuma iz 2015. godine, a njihovi ministri spoljnih poslova održali su danas odvojene sastanke u Briselu s Pompeom, koji je, kako bi obavestio evropske saveznike o najnovijim potezima Vašingtona, otkazao planirano zaustavljanje u Moskvi pre odlaska u Soči na susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim i predsednikom Vladimirom Putinom.


Pompeo se u Briselu sastao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.