Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je "krajnje vreme da jedna žena bude na čelu Evropske komisije".

Junker je u intervjuu agencija Frans pres rekao da su muškarci iskoristili "svoju šansu" jer su od osnivanja Evropske komisije 1958. predsednici bili samo muškarci.

Predsednik Komisije je odgovorio na pitanje o mogućnosti da danska političarka Margrete Vestager bude nova predsednica.

Političarka koja pripada Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE), četvrte grupe po veličini u Evropskom parlamentu, takođe se založila za rodnu uravnoteženost.

Evropsku komisiju, koju predvodi bivši premijer Luksemburga Junker, čine devet žena i 19 muškaraca.

Pročitajte još - Politiko: Junkerova Komisija koja nestaje

Magrete Vestager je hvalila rad Francuskinje Kristin Lagard, trenutno generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čije se ime pominje za mesto predsednika Evropske komisije, premda nije kandidat.

"Ona je jedna od mojih junakinja", rekla je Vestargerova za Kristin Lagard i dodala da bi nemačka kancelarka Angela Merkel, čije se ime pominje za budućeg predsednika Evropskog saveta, mogla da bude takođe na čelu Evropske komisije.

Pročitajte još - Junker: Poljska neće iz EU

Izbor predsednika Evropske komisije zavisi od rezultata izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 23. do 26.maja. Novi predsednik Komisije će biti iz redova grupacije koja će dobiti najviše glasova.

Predsednik Evropskog saveta biraju evropski rukovodioci i taj izbor je predviđen na samitu EU 20. i 21. juna, oko mesec dana posle izbora.