PARIZ - Donacije sakupljene za obnovu pariske katedrale Notr Dam, prema prvim procenama, daleko nadmašuju troškove popravke.

Od kada je prošle nedelje požar uništio dobar deo katedrale Notr Dam u Parizu, iz celog sveta stižu donacije za obnovu katerale.

Samo 10 dana od kada su se krov i deo konstrukcije urušili u velikom požaru 15. aprila ljudi iz celog sveta, ali i milijarderi obećali su da će dati najmanje 750 miliona evra, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema jednoj proceni francuskih građevinskih ekonomista, donacije bi mogle daleko da premaše troškove obnove. Neki kritičari smatraju da je novac mogao bolje da se potroši na drugom mestu.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI PROBLEM ZA NOTR DAM: Kiša bi mogla dodatno da ugrozi katedralu, pa je prekrivaju (FOTO)

Ipak, oni koji prikupljaju novac i dalje pozivaju ljude da nastave sa donacijama, a njihov argument je da se i dalje ne zna koliko je novca potrebno za obnovu.

"Ne možemo da kažemo ljudima da prestanu sa donacijama ako i dalje ne znamo koliko će sve to koštati", rekla je Lorans Livi iz Fondacije Nasleđe, institucije koja se bavi zaštitom francuske kulturne baštine.

Sindikat građevinskih ekonomista u Francuskoj je procenio da će radovi na popravci i restauraciji Notr Dama koštati maksimalno 600 miliona evra, bez PDV-a.

"Troškovi će biti (najmanje) oko 300 miliona evra, a najviše oko 600 miliona evra, ali nam treba dva ili tri meseca da bismo znali koliko će sve tacno da košta", rekao je predsednik sindikata Paskal Eslan.

S obzirom na to da je katedrala u vlasništvu države, popravka neće moći da bude finansirana od novca od osiguranja. Neke od relikvija i umetnina u Notr Damu bile su osigurane, kao i radnici koji su radili na obnovi katedrale pre izbijanja požara.