NEKADAŠNjI američki potpredsednik i senator u čak šest mandata Džo Bajden (76) objavio je da ulazi u trku za predsednika SAD na izborima 2020. godine. Bajden je već dva puta, 1988. i 2008. godine pokušavao da se useli u Belu kuću, a smrt sina Boa Bajdena (46) omela ga je u istoj nameri 2016. godine, kada bi mu protivkandidat bio upravo Tramp.


PROČITAJTE JOŠ: Bajden izbegao da se direktno izvini ženama

- U borbi smo za dušu ove nacije. Ako damo Donaldu Trampu osam godina u Beloj kući, on će zauvek i u osnovi promeniti karakter ove nacije. Ja ne mogu da stojim sa strane i gledam kako se to događa - naveo je Bajden u video-poruci.

Ubrzo se oglasio i američki predsednik.

- Dobrodošao u trku, Uspavani Džo - napisao je Tramp na "Tviteru" reagujući na Bajdenovo uključivanje u trku za izborima 2020. - Samo se nadam da ćete biti inteligentni, u šta se dugo sumnja, u vođenju uspešne kampanje.

Tramp nije propustio da u svom stilu pomene i Demokratsku stranku u okviru koje će se bivši potpredsednik boriti za izlazak na crtu sadašnjem predsedniku.

- Biće gadno - napisao je Tramp Bajdenu. - Bićete suočeni sa ljudima koji imaju bolesne i dementne ideje.


Među 20 demokrata u borbi za predsedničkog kandidata Bajden, potpredsednik SAD u vreme predsednika Baraka Obame, smatra se favoritom, uz senatora Bernija Sandersa. Bajden ima najveće međunarodno i parlamentarno iskustvo i jedna je od najpoznatijih ličnosti američke politike. Od demokrata i najveću podršku među biračima na Srednjem zapadu SAD, koji predstavljaju glavno Trampovo uporište.

Donald Tramp AP Photo

Bajden je, međutim, četiri godine stariji od Trampa i u slučaju pobede bio bi najstariji izabrani predsednik SAD. Njegov tim brine zbog Bajdenovih sklonosti gafovima, a problem bi mogle da naprave i nedavne tvrdnje da je dodirivao žene bez njihovog pristanka.

GODINE

BAJDEN je u Senat izabran sa 30 godina, što je minimum za ulazak u zdanje na Kapitol hilu. Neposredno po imenovanju, u saobraćajnoj nesreći poginule su mu supruga i kćerka.