Nepoznati vandali išarali su crnom bojom spomenik Sovjetskim oslobodiocima koji se nalazi na trgu Švarcenbergplac u centru Beča.


U vreme kada je spomenik išaran nisu radile sigurnosne kamere, a policija je obećala da će ukloniti boju u najkraćem mogućem roku i da će pooštriti mere bezbednosti u okolini spomenika, prenosi Tass.


Navodi se i da ovo nije prvi put da je spomenik na meti vandala koji su ga više puta išarali bojom, zbog čega je bečka policija početkom aprila postavila dve nadzorne kamere koje snimaju spomenik, međutim, one još nisu počele da rade.

PROČITAJTE JOŠ: Beč: Oskrnavljen spomenik sovjetskim oslobodiocima


Reč je o najpoznatijem spomeniku posvećenom sovjetskim oslobodiocima u Austriji, a podignut je u čast 17.000 sovjetskih vojnika koji su izgubili živote tokom oslobađanja Beča 1945. godine.


U Austriji postoji više od 300 vojnih grobalja i lokaliteta vezanih za Drugi svetski rat, a u skladu sa ugovorom te zemlje i država saveznica (ŠSR, SAD, Velika britanija i Francuska), Austrija je obavezna da poštuje, čuva i održava groblja i spomenike podignute vojnicima i ratnim zarobljenicima država koje su se borile protiv nacističke Nemačke.