SITUACIJU u Šri Lanki je napeta posle serije uskršnjih napada na crkve i hotele. Ranjenih je bar 500, pa broj žrtava koji je porastao na 359, ne bi, nažalost, mogao da bude i konačan. Dok vojska deluje širokim ovlašćenjima, predsednik Majtripala Sirisena traži od ministra odbrane i načelnika policije da podnesu ostavke i smenjuje sve načelnike snaga bezbednosti, jer nisu reagovali na upozorenja pre samoubilačkih napada na katolički Uskrs.

Pročitajte još: Masakr u Šri Lanki odmazda islamista zbog Novog Zelanda

Istovremeno, ministar odbrane Ruvan Vidževarden otkrio je da je većina bombaša samoubica bila visoko obrazovana, iz dobrostojećih porodica. Najmanje jedan od njih imenovan kao Abdul Latif Džamil Muhamed studirao je u Velikoj Britaniji, a zatim i u Australiji.

Pročitajte još: Pušten snimak osumnjičenog teroriste kako ulazi u crkvu neposredno pre detonacije (VIDEO)

- Oni su prilično finansijski nezavisni, a njihove porodice stabilne - rekao je.

Policija je identifikovala osam od devet napadača, od kojih je jedna žena. Nijedan nije stranac. Portparol policije Ruvan Gunasekara rekao je da je još 18 osumnjičenih uhapšeno, čime je ukupan broj privedenih za povezanost sa napadima porastao na 58. Premijer Šri Lanke Ranil Vikremensinge upozorio je, istovremeno, da je nekoliko osumnjičenih naoružanih eksplozivom još u bekstvu.

Odgovornost za napad na hotele i crkve u Kolombu je preuzela Islamska država i objavila snimke koji navodno prikazuju napadače. Zvaničnici za napade krive odmetnute članove malih lokalnih muslimanskih ekstremističkih grupa, tvrdeći da su islamistički fundamentalisti delovali u znak odmazde za masakr na džamije na Novom Zelandu prošlog meseca. Premijer ističe da istražitelji još utvrđuju u kojoj meri su bombaši samoubice bili povezani sa strancima.

STIGAO FBI

Američka ambasada u Šri Lanki saopštila je da su predstavnici američkog FBI na terenu da pomognu lokalnim vlastima u istrazi. To je deo podrške predsednika SAD Donalda Trampa.