Kina je danas pokazala svoju novu generaciju razarača vođenih raketama, dok je predsednik Si Đinping posmatrao veliku pomorsku paradu upriličnenu povodom 70 godina od osnivanja kineske mornarice po magli i kiši.

Posle ukrcavanja razaraca Sining, koji je bio naručen pre dve godine, Si je posmatrao flotilu kinskih i stranih brodova u vodama u istočnoj luci Chingdao, preneo je Rojters.

"Pozdravljam vas, drugovi", obratio se Si vojnicima koji su stajali na palubi, dok su prolazili brodovi, a sve je to prikazala kineska državna televizija.

PROČITAJTE JOŠ - ZAJEDNIČKA VEŽBA RUSA I KINEZA: Ruska pacifička flota krenula na dugo putovanje

"Pozdravljamo vas, predsedniče", odgovorili su oni. "Služimo narodu", dodali su.

Prvi domaći kineski nosač, koji još nema ime i prolazi kroz morske probe, nije bio na paradi, dok je nosač "Liaoning" bio tu, navedeno je u izveštaju.

"Liaoning", prvi kineski nosač, kupljen je od Ukrajine 1998. godine i prepravljen je u Kini.

PROČITAJTE JOŠ - PENTAGON U PANICI: Kina uspešno testirala oružje budućnosti

Kineska državna televizija je, takođe, prikazala na paradi i "Nančang", prvi u novoj floti razarača teških 10.000 tona, iako je bilo teško odrediti detalje tog i drugih brodova sa snimka, zbog guste magle i kiše, navela je britanska agencija.

Kina je saopštila da će prikazati i nove nuklearne podmornice, a državna televizija je pokazala i podmornice koje su učestvovale u paradi.