LIDER Severne Koreje Kim Džong Un u četvrtak je lično posmatrao testiranje lansiranja novog tipa taktičkog navođenog oružja na Akademiji za odbrambene nauke, dok je Pjongjang istovremeno zahtevao da američki državni sekretar Majk Pompeo više ne učestvuje u razgovorima o nuklearnom naoružanju, jer "priča gluposti".

Bela kuća je kratko saopštila je da je upoznata sa lansiranjem, ali nije komentarisala zahtev za izuzeće Pompea.

Bila je to prva proba koju je Severna Koreja sprovela posle propalih pregovora o denuklearizaciji lidera SAD Donalda Trampa i Kima u februaru u Hanoju. Saopštenje iz Pjongjanga stiglo je u trenutku kada su se pojavili izveštaji da je primećena aktivnost u istražnim centrima u Severnoj Koreji, za koje se veruje da služe za razvoj raketa dalekog dometa, koje bi mogle da pogode teritoriju SAD.

Severnokorejski lider je vodio probu koja je bila usmerena na nekoliko ciljeva. Agencija Severne Koreje KCNA prenosi da je Kim rekao da "razvoj oružanog sistem služi kao događaj od velike važnosti za uvećanje borbene sposobnosti Narodne armije".

- Proba je omogućila da se provere funkcionisanje sistema vođenja u toku leta i punjenje snažne bojeve glave - precizirala je zvanična agencija Severne Koreje.


PROČITAJTE JOŠ - Kim: S. Koreja da zada razorni udarac onima što uvode sankcije


Iapk, analitičari procenjuju da se ovog puta ne radi o povratku na projektile dugog dometa čije se testiranje smatra pretnjom Americi. Većina posmatrača se slaže da je najverovatnije testirano oružje kratkog dometa.

Majk Pompeo

Za to vreme, visoki zvaničnik ministarstva inostranih poslova Severne Koreje Kvong Džong Gan izjavio je da bi dalji razgovori o denuklearizaciji bili "loši" ako Pompeo nastavi da u njima učestvuje. Zahteva da on bude zamenjen "nekim brižnijim". Pompeo je četiri puta posetio Severnu Koreju prošle godine, a susreo se i sa Kimom.

Prošle nedelje, na pretresu u američkom Senatu, Pompeo se složio sa opisom Kima kao "tiranina", što je dočekano oštrom reakcijom Pjongjanga i ocenom da je državni sekretar "bezobziran" i "zao", uz optužbe da je upravo on kriv zbog iznenadnog prekida samita u Hanoju. Tokom razgovora u Pjongjangu u julu, Pompeo je optužen i za "gangsterske" metode ubeđivanja.

VAŽAN SUSRET S PUTINOM

KIM Džong Un će se krajem aprila u Rusiji sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na poziv šefa Kremlja. Putin u aprilu treba da poseti i Kinu. Mediji navode da bi sastanak Kima i Putina mogao da se održi u Vladivostoku, nedaleko od granice sa Severnom Korejom. Početkom ove nedelje specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju Stiven Bigan bio je u Moskvi zbog, kako je saopštio Stejt department, razgovora sa ruskim zvaničnicima o punoj denuklearizaciji Severne Koreje.