BIVŠI predsednik Perua Alan Garsija (69) izvršio je samoubistvo pucavši sebi u glavu kada je policija došla da ga uhapsi zbog optužbi da je primio nelegalnu isplatu od brazilskog građevinskog giganta "Odebreht".

Bivši predsednik je hitno prebačen u bolnicu u Limi i operisan, ali je njegovo stanje bilo već kritično i ubrzo je preminuo.

Garsija je bio predsednik u dva navrata, od 1985. do 1990. i od 2006. do 2011. godine, ukupno celu deceniju. Istražitelji kažu da je Garsija uzimao mito od Odebrehta tokom svog drugog mandata, i to u vezi sa izgradnjom prestoničkog metroa. No, bivši predsednik je uporno tvrdio da je žrtva političkih procesa, i da nema nijednog dokaza protiv njega.

PROČITAJTE JOŠ - Uradio selfi sa pištoljem i upucao se

Sa druge strane, Oderbreht je priznao da je platio skoro 30 miliona dolara za mito u Peruu, počev od 2004. godine.

Odebreht je, inače, u centru najvećeg latinoameričkog korupcionaškog skandala, pošto je u sporazumu sa američkim Ministarstvom pravde priznao da je korumpiranim političarima širom kontinenta platio blizu 800 miliona dolara u zamenu za najveće infrastrukturne ugovore. Zbog tog skandala uhapšeni su brojni političari širom Južne Amerike, a najviše ih je u Brazilu i Peruu.

Ministar zdravlja Perua ispred bolnice gde je smešten Alen Garsija, foto Epa