Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na kongresnu rezoluciju o obustavljanju američke vojne pomoći Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.

Pročitajte još: Senat: Okončati podršku koaliciji S.Arabije u Jemenu

To je drugi put da je Tramp upotrebio svoje pravo veta. Takav potez se očekivao a rezolucija nema dovoljnu podršku u Kongresu da bi veto bio zaobiđen.

Doneta rezoluzija Kongresa se zasnivala na do sada nekorišćenoj Rezoluciji o ratnim ovlašćenjima iz 1973, namenjenoj ograničenju ovlašćenja predsednika SAD da vodi ratove u inostranstvu bez saglasnosti Kongresa. Usvajanjem rezolucije o Jemenu Kongres je pokazao volju da ponovo uspostavi svoja ovlašćenja u odlukama o učešću u ratovima nakon što po tom pitanju decenijama nije pravio probleme predsednicima iz obe stranke.

Pročitajte još: Jemen: UN pokušavaju da spreče napad Saudijaca na luku

Tramp je u obrazloženju veta rezoluciju nazvao "nepotrebnim, opasnim pokušajem slabljenja njegovih ustavnih ovlašćenja" i rekao da ona ugrožava živote američkih građana i vojnika. Kongresmeni su sve zabrinutiji zbog Trampovih bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom usled pokušaja da dodatno izoluje Iran.