PARIZ - Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopštio je u utorak portparol pariske vatrogasne službe.

Portparol Gabrijel Plu je rekao da službe za vanredne situacije trenutno "nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatke".

Plu je naveo da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da konsoliduju građevinu. Požar u katedrali stavljen je pod kontrolu tri sata posle ponoći, posle skoro devetočasovne borbe.

Nekoliko sati kasnije počele su da stižu informacije da vatrogasci na licu mesta samo paze da se nešto opet ne zapali. Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

Bi-Bi-Si prenosi da je jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara. Požar je izbio dok je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrednim šest miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - NOTR DAM U PLAMENU: Zbog požara pao centralni toranj; Vatrogasci oprezni, veruju da je struktura katedrale sačuvana (FOTO/VIDEO)


Notr Dam je u ponedeljak uveče posetio francuski predsednik Emanuel Makron poručivši da će katedrala biti obnovljena. "Notr Dam je naša istorija, naša književnost, deo naše psihe, mesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života", rekao je Makron novinarima ispred katedrale.


Veruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgoreo, a zvonik se urušio. "Struktura je spasena", rekao je sinoć šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale. On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, dodajući da je dve trećine krova je izgorelo.

Požar je izbio u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost. U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.ALARM U CRKVI SE ČUO DVAPUT, PRVI PUT NIKO NIJE VIDEO VATRU

Oko 30 osoba ispitano je do sada povodom sinoćnjeg požara u katedrali Notr Dam, izjavio je jedan zvaničnik pariskog pravosuđa, i dodao da se alarm sinoć oglasio dva puta.

On je rekao da je većina ispitanih bila zaposlena na restauraciji crkve.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da su se protivpožarni alarmi sinoć oglasili dva puta.

Prvi put je nekoliko ljudi, uključujući i vatrogasce koji su stalno bili na gradilištu, otišli ispod krova da provere šta se dešava i nisu videli ništa. Drugi put je već bilo prekasno, jer je vatra bila prejaka, rekao je zvaničnik.

On je dodao da 40 do 50 istražitelja radi na ovom slučaju, ali im nije dozvoljeno da uđu u katedralu iz bezbednosnih razloga.


POŽAR VEROVATNO BIO NESREĆNI SLUČAJ

Požar u katedrali Notr Dam verovatno je bio nesrećni slučaj i nema naznaka da je namerno izazvan, izjavio je danas pariski javni tužilac Remi Heic.

"Mi podržavamo teoriju da je reč o nesrećnom slučaju", rekao je Heic novinarima i dodao da 50 ljudi radi na "dugoj" i "kompleksnoj" istrazi o onome što je izazvalo požar u ponedeljak, preneo je Rojters.

On je naveo da će biti ispitani radnici iz pet kompanija koje su bile unajmljene da rade na renoviranju krova katedrale koji je bio popravljan pre požara, gde je plamen prvo izbio, preneo je AP.

ARHITEKTE OPREČNO O DUŽINI OBNOVE

Arhitekte koje su obnovile zamak Vindzor nakon požara koji je uništio najstariji naseljeni dvorac na svetu ima poruku za Francusku da će katedrala Notr Dam ponovo veličanstveno vladati Parizom, možda i pre nego što ožalošćeni Parižani očekuju.

Ako postoji lekcija iz požara iz 1992. godine u kući britanske kraljice Elizabete II to je da se gotička katedrala može spasiti, preneo je Rojters.

"Videćemo ponovo veličanstveni Notr Dam", izjavio je Fransis Mod, arhitekta Donald Insel Asošijetsa, koji je vodio obnovu zamka Vindzor i sada radi na obnovi parlamentare palate Vestminster u Londonu.

"Francuzi mogu biti uvereni da se to svakako može učiniti", rekao je on.

"Bili bismo više nego spremni da pomognemo", dodao je Mod.

Za razliku od njega, glavni arhitekta katedrale u Kelnu kaže da će biti potrebne decenije da se popravi šteta koju je prouzrokovao požar na katedrali Notr Dam, preneo je AP.

Peter Feušenik, koji nadgleda sve građevinske radove na gotičkoj katedrali u Kelnu, izjavio je za RTL da će "sigurno proći godine, možda čak i decenije, dok se poslednja šteta koju je prouzrokovao ovaj strašan požar u potpunosti ne popravi."

Katedrala u Kelnu je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata i rad na popravci je još uvek u toku, više od 70 godina kasnije.

Feušenik je požar u Parizu nazvao "tragedijom evropske dimenzije", jer su mnoge crkve i katedrale širom kontinenta inspirisane zgradama u Francuskoj.

On je rekao je da je "kada je poslednji kamen postavljen u Notr Damu prvi postavljen ovde u Kelnu, i u tom pogledu on jako utiče na sve nas."

BOGATI FRANCUZI SE UTRKUJU DA POMOGNU


Bogati Francuzi počeli su da se "utrkuju" u doniranju novca za obnovu katedrale Notr Dam, koja je opustošena u velikom požaru joji je tek jutro potpuno ugašen

Porodica francuskog milijardera Bernara Arnoa i njegova kompanija za proizvodnju luksuzne robe LVMH doniraće 200 miliona evra za obnovu katedrale, navodi se u saopštenju koji je objavljeno u ime Arnoa.


"Porodica Arno i grupa LVMH želeli bi da pokažu svoju solidarnost u ovo vreme nacionalne tragedije i pridružuju se pružanju pomoći za obnovu ove izvanredne katedrale, koja je simbol Francuske, njenog nasleđa i francuskog jedinstva", navodi se u saopštenju.

Prethodno je francuski milijarder Fransoa-Anri Pino saopštio da će njegova porodica dati 100 miliona evra pomoći za popravku katedrale.


"Moj otac i ja smo odlučili da izdvojimo 100 miliona evra i učestvujemo u rekonstrukciji Notr Dama", saopštio je Pino, suprug holivudske glumice Salme Hajek.

Pino je čelni čovek kompanije Kering, koja je vlasnik poznatih brendova kao što su Guči i Sen Loran i predsednik kompanije koja poseduje poznatu aukcijsku kuću Kristis, prenosi hrvatski Index.


Njegova supruga je na svom nalogu na Instagramu navela da je kao i mnogi drugi duboko šokirana i tužna što može da vidi kao se lepota Notr Dama pretvara u dim.

"Volim te, Pariz", poručila je Hajek.

PUTIN PONUDIO MAKRONU POMOĆ

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu pomoć najboljih ruskih specijalista za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu i izrazio saučešće povodom požara koji je oštetio francuski nacionalni simbol, saopštila je pres služba Kremlja.

Notre Dam je francuski istorijski simbol, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture, jedan od najvažnijih hrišćanskih hramova, naglasio je Putin u telegramu Makronu, preneo je TAS S.

Katastrofa koja se dogodila tokom noći u Parizu izazvala je bol u srcima Rusa, kaže se u telegramu.

Putin je izrazio nadu da će biti moguće obnoviti katedralu, ponudivši da u Francusku pošalje najbolje ruske specijaliste sa velikim iskustvom u obnovi spomenika kulturne baštine u svetu, uključujući i dela srednjovekovne arhitekture, saopštila je pres služba Kremalja.

TUSK POZVAO NA EVROPSKU SOLIDARNOST U OBNOVI KATEDRALE NOTR DAMA


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi izgorele katedrale Notr Dam, rekavši da je ta pariska građevina simbol onoga što povezuje Evropu.

Tusk je pred evroposlanicima izjavio da požar u katedrali podseća Evropljane "koliko toga imaju da izgube".

"Radi se o nečemu većem od čisto materijalne pomoći. Vatra u Notr Damu nas je ponovo podsetila da nas vezuje nešto važnije i dublje od ugovora", naveo je on.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je pozvao evroposlanike da svoju dnevnicu daju za obnovu katedrale.IRANSKI MINISTAR O NOTR DAMU: U MISLIMA SA FRANCUZIMA I SVIM KATOLICIMA

IRANSKI ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izrazio je žaljenje zbog požara u katedrali Notr Dam dodajući da je u mislima sa Francuzima i svim katolicima.

"Žalosno je što je Notr Dam delimično uništena nakon što se odupirala ratovima i revolucijama 800 godina. Naše misli su sa Francuzima i svim katolicima", napisao je Zarif na Tviteru.


VUKOSAVLjEVIĆ: DELIMO TUGU FRANCUZA


MINISTAR kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, povodom stradanja katedrale Notr Dama, uputio je telegram francuskom ministru kulture Franku Risteru, u kome je istakao da je ovaj spomenik francuske i svetske kulture, vekovima predstavlja deo najdragocenijeg kulturnog i emotivnog pejzaža čitavog čovečanstva, a u Evropi je deo njenog amblematskog identiteta.

"Delimo tugu i zaprepašćenje Francuza zbog ove tragedije. I srpski narod je proživljavao slične frustracije kada je slučajni plamen skoro sasvim uništio našu svetinju, manastir Hilandar na Atosu u Grčkoj, i kada su bolesni umovi terorista vatri predavali srpske crkve na Kosovu i Metohiji", naveo je Vukosavljević.

"Bilo da su nesreće plod slučajnih okolnosti ili su delo mržnje, one kod svakog razumnog čoveka ostavljaju ožiljak i osećaj gubitka ili štete na nečem opštem, ali i krajnje ličnom", naveo je ministar.


Vukosavljević je naglasio da je francuska kultura doživela udarac, ali njena raskoš i vitalnost garancija su oporavka i Notr Dama i one nadahnjujuće iskričavosti zbog koje je svet ceni i duboko joj se klanja.

RADOJIČIĆ: DRAGI PARIŽANI, BEOGRAĐANI SU UZ VAS

Gradonačelnik Beograda prof . dr Zoran Radojičić izrazio je duboko žaljenje i tugu zbog požara u pariskoj katedrali Notr Dam.

"U mislima smo sa svim građanima Pariza i čitave Francuske. Notre Dame je jedan od simbola njihove prestonice, neprocenjivo nasleđe i važan deo evropske kulture”, rekao je gradonačelnik.


On je dodao da su strašne slike Notr Dama u plamenu, istorijskog zdanja koje je uvek bilo među najposećenijima u Evropi.

“Dramatični su snimci Notr Dama u požaru. Gledajući ovo istorijsko zdanje kako gori mogu samo da izrazim duboko žaljenje.Strašne slike u plamenu jednog od naposećenijih spomenika u Evropi I u meni izazivaju samo tugu. Dragi Parižani, Beograđani su uz Vas! naveo je Radojičić.ER FRANS-KLM OSNIVA FOND ZA DONACIJE PUTNIKA ZA NOTR DAM

Air France će obezbediti besplatni prevoz svim zvančnim partnerima uključenim u obnovu katedrale Notr Dam u Parizu, odlučili su čelnici te kompanije.

Grupa Air France-KLM, naime, tokom narednih dana osnovaće fond za dobrovoljne donacije putnika, kako bi pomogla prikupljanje sredstava za rekonstrukciju Notr Dama.

Ovo je saopšteno iz te kompanije nakon jučerašnjge požara koji je oštetio katedralu Notr Dam, a odluku su doneli Bendžamin Smit, generalni direktor Air France-KLM, An-Mari Kuder, predsednica upravnog odbora grupe Air France-KLM i An Rigaj, generalna direktorka Air France-a.