Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su SAD označile iransku Revolucionarnu gardu kao "stranu terorističku organizaciju", u okviru napora da povećaju međunarodni pritisak na Teheran.

Takav potez Vašingtona je bez presedana, jer SAD do sada nikad nisu proglasile organ neke strane vlade terorističkim.

Pročitajte još:KORAK BEZ PRESEDANA: Tramp proglašava iransku Revolucionarnu gardu teroristima?

Tramp je rekao da se tim potezom "priznaje stvarnost" da je Iran država koja sponzoriše terorizam i da Revolucionarna garda aktivno učestvuje u tome.

Današnjom odlukom Vašingtona uvode se sankcije kojima se zamrzava eventualna imovina Revolucionane garde u SAD i zabranjuje Amerikancima da posluju s tim entitetom.

Pročitajte još: Komandant iranske garde: Amerikanci neće imati mira u Aziji

Zvaničnici Trampove administracije naveli su da će taj korak dodatno izolovati Iran i jasno staviti do znanja da SAD neće tolerisati kontinuiranu podršku Teherana pobunjeničkim grupama i drugima koji destabilizuju Bliski istok.

Iran je zapretio da će se osvetiti zbog odluke Vašingtona.

Revolucionarna garda je paravojna organizacija formirana u vreme Islamske revolucije u Iranu 1979. godine da brani novu vladu te zemlje. Odgovorna je jedino vrhovnom lideru Irana i deluje nezavisno od regularne iranske vojske.


IRAN: SNAGE SAD NA BLISKOM ISTOKU SU TERORISTI

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je danas da želi da stavi vojne snage SAD na Bliskom istoku na listu zemalja koje Iran smatra terorističkim organizacijama.

Nakon što je SAD objavila da je Iransku revolucionarnu gardu proglasila "stranom terorističkom organizacijom", iranski ministar spoljnih poslova zatražio je u pismu predsedniku Hasanu Ruhaniju da se Sjedinjenim američkim državama odgovori reciprocitetom, navodi se u zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA.

Zarif je takođe poslao protestnu notu o američkoj odluci švajcarskoj ambasadi u Teheranu, koja se brine o američkim interesima u Iranu.