MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

VEST da su u Karakas stigla dva ruska aviona "an-124" i "il-62" koja su dovezla stotinak vojnih lica i navodno 35 tona tereta, objavile su mnoge agencije, ali su moskovski mediji tek u ponedeljak objasnili razlog dolaska u Venecuelu.

Radi se o vojnim instruktorima koji će pomagati armiji Venecuele da efikasnije koristi vojnu tehniku, koju je rukovodstvo u Karakasu kupilo minulih godina od Rusije. Dolazak instruktora je u skladu sa ugovorima o kupovini oružja pa sa pravne tačke gledano nema tu ničeg čudnog. Dolazak ruske delegacije je bio javan i njih su dočekali predstavnici armije.

Zna se da Venecuela ima oko 500 jedinica razne vojne tehnike kupljene u Rusiji, radi se o 92 tenka T-72B, zatim 123 oklopna transportera, 61 jedna samohotka, novi modeli artiljerijskog oružja, 12 višecevnih reaktivnih bacača "smerč"...

Nije tajna ni to da nebo Venecuele štite sistemi kupljeni u Rusiji. PVO Venecuele ima dva nova diviziona velikog dometa S-300 VM, koje je prvi put pokazala u aprilu 2013. na paradi u Karakasu. Taj sistem poznatiji i kao "Antej-2500" može da obara i takozvane nevidljive letilice napravljene po stelt tehnologiji. Takođe, imaju tri diviziona novih modela sistema "Buk" i četiri diviziona "Tor-M1", 11 modernizovanih diviziona S-125 modela "Pečora-2M" kao 200 lako prenosivih PVO sistema "Igla-s". Pored tog ruskog protivvzadušnog oružja Venecuela ima 10 novih izraelskih sistema "Barak", kao i staro francusko i švedsko PVO oružje.


PROČITAJTE I: VENECUELA NA IVICI RATA: Novi sukobi na granici sa Brazilom; Gutereš: Šokiran sam zbog smrti civila


Upravo je PVO Venecuele najmoćniji u regionu i ni jedan od suseda se sigurno neće usuditi da napadne svojom avijacijom.

Sa druge strane, iz izjava vođe opozicije u Venecueli Huana Gvaida, kojeg podržavaju SAD i zapadne zemlje, zaključuje se da oni pripremaju taktiku da unutar zemlje dobiju na svoju stranu što više stanovništva i krenu tada u akciju, operaciju "Sloboda". Čuju se predlozi vojnim rukovodiocima da pređu na stranu opozicije. Iz toga se može zaključiti da Amerikanci zasad ne uspevaju da nagovore nekog od komšija Venecuele da na sebe preuzme funkciju okupljanja naoružane opozicije koja bi ušla u građanski rat sa pristalicama Madura.


AMERIKA NEĆE SAMO GLEDATI

SEKRETAR SAD Majk Pompeo rekao je, u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, da slanje ruske vojske u Venecuelu povećava napetosti u toj zemlji. Pompeo je istakao da "SAD i zemlje regiona neće ostati pasivne" dok Rusija preuzima korake kako bi podržala Nikolasa Madura.