BRITANSKA premijerka Tereza Mej izjavila je sinoć da još nema dovoljnu podršku kako bi pred parlament iznela svoj predlog sporazuma o "bregzitu", kao i da će sa poslanicima nastaviti razgovore u cilju dobijanja njihovih glasova.

- I dalje verujem da je ispravan korak da Velika Britanija napusti EU što je pre moguće dogovorom, a sada je to 22. maj - rekla je Mejova juče u parlamentu. - Ali sa velikim žaljenjem moram da zaključim da, kako stvari stoje, još nema dovoljno podrške u Donjem domu kako bi sporazum vratili pred poslanike za ovo treće glasanje.

PROČITAJTE I:Pobuna protiv Mejove?

Mejova je morala da odloži prvobitni datum napuštanja EU zakazan za 29. mart zbog blokade u britanskom parlamentu.

Britanija ima rok do 12. aprila da ponudi novi plan ili da se odluči da napusti EU bez sporazuma.


PROČITAJTE JOŠ - "Bregzit" u slepoj ulici


Istovremeno, Evropska komisija objavila je da je okončala pripreme u slučaju istupanja Velike Britanije iz EU bez dogovora. Uz objavu da je posao završila, EK je juče objavila procenu da će se, najverovatnije, odlazak Londona dogoditi upravo 12. aprila i to bez sporazuma.

- To će sigurno stvoriti značajne poremećaje građanima. Britanski građani više neće biti i građani EU i zbog toga će biti podvrgnuti dodatnim kontrolama kada budu prelazili granicu Unije.