Avioni An-124 i Il-62 sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta stigli su aerodrom „Majketija“ u Karakasu, piše list „Komersijo“.

List tvrdi da se radi o 99 vojnika na čelu sa načelnikom Glavne organizaciono-mobilne uprave Genralštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnikom Vasilijem Tonkoškurovom. Kako piše list, na aerodromu ih je dočekao šef odeljenja za međunarodne veze i integracije Venecuele Marijani Mata, predstavnik Nacionalne garde Venecuele Edgar Rejes i članovi ruske diplomatske misije u Karakasu.Prema informacijama lista, na putu za Venecuelu avion je dva puta sleteo u Damask i Dakar.

Kak se navodi, avion je dostavio 35 tona tereta. Nema zvanične potvrde informacija.

Ranije je šef diplomatije Venecuele Horhe Areasa izjavio da država ne namerava da traži od Rusije oružje. Po njegovim rečima, venecuelansko oružje je uglavnom ruske proizvodnje.

OPOZICIJA UKRALA VIŠE OD 30 MILIJARDI DOLARA SA RAČUNA U INOSTRANSTVU

Ministar za telekomunikacije Venecuele Horhe Rodrigez tvrdi da je sa stranih računa Bolivarske Republike „po nalogu administracije predsednika Donalda Trampa“ oteto više od 30 milijardi dolara za poslednja dva meseca.

Rodrigez je saopštio da je više od milijardu dolara sa venecuelanskih računa u međunarodnim bankama preneseno na lične račune opozicionara u cilju finansiranja terorističkih grupa protiv Venecuele. Po njegovim rečima, krađu novca koordinira štab u koji ulazi Huan Gvaido, jedan od lidera opozicije Leopold Lopez, uhapšeni savetnik samoproglašenog predsednika Roberto Marero itd. Kako se navodi, grupa se sastoji iz članova opozicione partije „Voluntad“.

Kako je rekao ministar, jedan od onih koji trebalo da dobije deo novca bio je Venecuelanac Huan Planšart. To, kako tvrdi Horhe Rodrigez, dokazuju snimci sa telefona Roberta Marera, kojeg u Venecueli optužuju da je učestvovao u jednoj od terorističkih ćelija. Novac je Planšartu trebalo da bude prebačen na račun u banci „Banesko Panama“.

Jedan deo novca je trebalo da pripadne osobi koja je u telefonu memorisana kao Roksana de Kukuta u „Bank of Amerika“. Rodrigez tvrdi da je ta žena „vrbovala za grupu najamne ubice iz Centralne Amerike".

„Pod zaštitom Vlade Donalda Trampa oni kradu novac koji je trebao da bude potrošen za lekove, hranu, poljoprivredni sektor i industriju za potrebe cele države“, naglasio je ministar.