Burmanske i kineske vlasti neprekidno žmure na trgovinu ženama iz naroda Kačin u Mjanmaru, koje se odvode preko granice, prodaju muškarcima u Kini i koje se neprekidno siluju sve dok ne ostanu trudne, piše Gardijan.

Nekim ženama dozvoljeno je da se vrate kući nakon što rode bebe, ali su primorane da ostave decu, prema izveštajima HRW.

"Rodila sam, a nakon godinu dana Kinez mi je dao izbor. Dobila sam dozvolu da idem kući, ali bez bebe", ispričala je jedna od žena koje su prodate.

U Kini je broj žena drastično opao od 1987. godine, a istraživači navode da faktori poput abortusa u zavisnosti od pola deteta, infanticida i zanemarivanja novorođenih devojčicama znače da je u Kini 30 do 40 miliona "nestalih žena" koje bi danas trebalo da budu žive, a nisu.

Otuda danas mnogo muškaraca koji ne mogu da pronađu žene, te ih kupuju iz okolnih, siromašnih zemalja.

Kačin žene uglavnom iz Mjanmara švercuju njihove porodice i rođaci, prijatelji i drugi ljudi kojima one veruju. Često im se nudi posao u Kini, a tek kada pređu granicu shvate da su prodate u seksualno roblje.

"Mene je tetka ubedila", rekla je jedna žena koja je prodata kada je imala 17 godina. HRW je u periodu od tri godine razgovarao sa oko 40 žrtava koje su uspele da pobegnu ili im je dozvoljeno da odu bez dece.

Vlada Mjanmara u 2017. godini zabeležila je 226 ovakvih slučajeva, ali eksperti smatraju da je taj broj daleko viši.

Žene kojima se trguje u Kini ne samo da ne dobijaju podršku kao žrtve, već odlaze u zatvor zbog kršenja imigracionih zakona.

U izveštaju HWR navodi se da su mjanmarske vlasti u nekoliko navrata uhapsile samo one koji su u Mjanmaru prodavali žene, a da policija u Kini nikada nije privela nikoga od onih koji su kupovali "neveste" i zlostavljali ih.