Norveškom kruzeru otkazao je motor u vodama u blizini zapadne obale Norveške usled olujnog vetra, nakon čega je započeta evakuacija 1.300 putnika i posade.

Akcija spasavanja visokog rizika sprovedena je usred olujnog mora i jakih vetrova uz pomoć više spasilačkih helikoptera i brodova.

Pomorska spasilačka služba ranije je javila da je brod "Viking Sky" plovio ka kopnu i da je poslao signal za pomoć.

Norveški list “VG“ saopštio je da je krstareći brod "Viking Sky" imao probleme sa pogonom usled lošeg vremena koje je pogodilo obalna područja Norveške u subotu.
Policija u zapadnom okrugu Mere og Romsdal rekla je da je brod uspeo da se usidri u zalivu Hustadvika, između zapadnih norveških gradova Olesund i Trondhajm, nakon čega je evakuacija putnika i posade mogla da počne.

Spasilački timovi sa helikopterima i čamcima poslati su da evakuišu brod za krstarenje pod izuzetno teškim okolnostima.

Norveške vlasti su rekle da su tokom akcije bile primorane da preusmere dva od pet helikoptera da pomognu drugom brodu koji je zapao u oluju, što je dodatno odužilo proces evakuacije.

Foto Tanjug
Norveški javni servis NRK saopštio je da je evakuacija kruzera "Viking Sky" predstavljala usporen i opasan proces, jer je putnike trebalo podignuti sa broda na pet dostupnih helikoptera jedan po jedan. Do 18 sati, po lokalnom vremenu, oko 100 ljudi je bilo spaseno.

Vlasti su za NRK saopštile da je snažna oluja s visokim talasima sprečavala spasilački tim da koriste brodove za odvođenje putnika na obalu.

"To je posebno zahtevno, jer oni (putnici) moraju da vise u vazduhu pod helikopterom, a duvao je vrlo, vrlo jak vetar", rekao je član spasilačke ekipe na NRK-u.

Prema veb stranici cruisemapper.com, "Viking Sky" je bio na 12-dnevnom putovanju koje je počelo 14. marta u zapadnom norveškom gradu Bergenu.Brod pripada grupi "Viking Ocean Cruises", koju je osnovao norveški milijarder Torstein Hagen.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta, kapacitet ovog broda je 930 ljudi.

Vetar je duvao brzinom od 38 čvorova, saopštila je policija norveškom listu “VG“.
Foto EPA


Print screen Youtube