Francuski premijer Eduar Filip danas je proglasio zabranu protesta "žutih prsluka" na pariskoj aveniji Šanzelize i u još dva francuska grada nakon nereda u subotu.

Filip je rekao da će zabrana biti na snazi na neodređeni period u "najpogođenijim" četvrtima Pariza, Bordoa i Tuluza, gde je više puta dolazilo do rušilačkih demonstracija od početka protesta u novembru.

On je takođe najavio i nove bezbednosne mere posle sastanka s predsednikom Emanuelom Makronom i najvišim bezbednosnim zvaničnicima u cilju izbegavanja ponavljanja subotnjeg nasilja, kada su demonstranti palili vatre, pljačkali luksuzne radnje i napadali policiju oko Šanzelizea.

Objavljena je i smena šefa pariske policije.

Pročitajte još:Pariz: Jeziva tišina danas zamenila haos tokom protesta


Predsednik Francuske Emanuel Makron ranije danas je razmatro zabranu bilo kakvih demonstracija na Jelisejskim poljima, nakon što su izgrednici iz redova "Žutih prsluka" proteklog vikenda uništavali ovu poznatu parisku aveniju, javio je Rojters pozivajući se na zvaničnika Makronovog kabineta.

Podseća se da su učesnici protesta spalili poznati restoran i nekoliko novinskih kioska, radnju sa luksuznom robom i vozila.

Navodi se da je Makron, zbog subotnjih nereda koji su podsetili na nasilne sukobe na Jelisejskim poljima između demonstranata i policije u decembru prošle godine, danas sazvao sastanak sa ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Makron je ranije obećao da će preduzeti "oštre mere" što je pre moguće kako bi se sprečilo ponavljanje nereda naredne subote.

Pročitajte još:Pariz ponovo u dimu i suzavcu

AP prenosi da je državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nune, koji se danas zajedno sa ministrom policije Kristofom Kataneom sastaje sa Makronom, priznao da policija nije uspela da obuzda nasilne demonstracije u Parizu tokom protesta "Žutih prsluka" i kazao da vlada nastoji da izbegne ponavljanje ovog scenarija.

Navodi se da je Nune za "RTL radio" rekao da se policija spremila za porast nasilja, ali da je tokom demonstracija u subotu bila "manje reaktivna" nego na prethodnim.

Nune je naveo da su policajci bili primetno oprezniji u upotrebi gumenih metaka zbog brojnih povreda koje su ranije izazvali.

AP navodi da su izgrednici tokom demonstracija u subotu na Jelisejskim poljima izazivali požare kojima su ugrožavali ljudske živote, pljačkali radnje sa luksuznom robom i napadali policiju.