Brenton Tarant koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio 49 vernika u dve džamije, pojavilo se u subotu na sudu u Novom Zelandu i nije pokazao nimalo kajanja, gledajući novinare s osmehom na licu.

Tarant (28) pojavio se u Okružnom sudu u Krajstčerču gde je optužen za ubistvo. On se nije izjasnio o krivici, a sledeći put će se pojaviti pred sudom 5. aprila.

Vezan lisicama, bez obuće i u belom zatvorskom odelu, Tarant nije govorio. Njegov advokat po službenoj dužnosti nije podneo zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju ili za zbranu navođenja njegovog imena.


Napadač je prstima napravio naopaki "OK" signal, simbol koji koriste beli rasisti šrom sveta.

Kako navodi "Dejli mejl", rasisti koriste ovaj simbol, nakon što je viđen kod kontroverznih ultradesničarskih figura poput Majka Cernoviča i Mila Janopulisa kako koriste "OK znak" 2015. godine.

Uskoro je kampanja nazvana "O-KKK" ohrabrila desničare da promene značenje gesta rukom kako bi pokazali nadmoć bele rase.

Simbol podseća na slova "W" i "P" i što se odnosi na "belu moć" (white power).

Andrej Tomas, novinar "Al Džazire" koji je izveštavao iz sudnice, rekao je da je osumnjičeni intenzivno gledao pravo u novinare.

- Došao je na sud, nije ništa rekao. Stajao je i gledao direktno u medije u sudnici i smeškao se tokom svog pojavljivanja - rekao je Tomas.

Sudija Pol Kelar je dozvolio snimanje fotografija, ali je naredio da se lice bivšeg instruktora fitnesa zamagli kako bi se očuvala prava na pravično suđenje.

Dva druga osumnjičena su i dalje u pritvoru, a policija i dalje utvrđuje da li su oni imali kakvu ulogu u masakru koji je šokirao Novi Zeland - zemlju toliko mirnu da policajci retko kada nose oružje sa sobom, prenosi Blic.