MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Ukrajinski državni tužilac Jurij Lucenko šokirao je svoju, ali i inostranu javnost izjavom da su uspeli da naprave najnovije rakete srednjeg dometa zahvaljujući švercu ruskih komponenata. Lucenko je to izjavio na sednici istražne komisije u Vrhovnoj radi braneći rukovodioce Ukrajinske odbrambene industrije, koje napadaju da su švercovali i prodavali 300 odsto skuplje rezervne delove dopremljene iz Rusije.

- Radi se o unikatnim delovima, za čiju je proizvodnju čak i SSSR-u trebalo više od deset godina. Zbog toga nismo imali drugog puta nego da te delove kupimo od švercera, jer bi nas proizvodnja koštala milijarde - kazao je Lucenko.

Ukrajinski novinari su rasplamsali aferu kupovine rezervnih delova za ukrajinsku vojnu industriju preko posrednika, u šta su bili uključeni zamenik sekretara Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Oleg Glatkovski i njegov sin Igor. To je bio povod za demonstracije u kojima se tražilo ne samo njihovo hapšenje, već i hapšenje predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

PROČITAJTE JOŠ - TAJNI PREGOVORI: Ukrajina kupuje oružje od SAD

Te nove ukrajinske rakete trebalo je da uskoro budu testirane u Černigovskoj oblasti koja se graniči sa Rusijom i Belorusijom. Porošenko je kazao da će novim raketama biti povećana preciznost, a i domet, pošto sada nema ograničenja, jer su SAD i Rusija izašli iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa.

U Kijevu su 30. januara 2018. saopštili da je obavljeno ispitivanje prve krilate rakete "neptun", koja je u potpunosti napravljena u Ukrajini u konstruktorskom birou "Luč". Eksperti su zaključili da je "neptun" sličan sovjetskoj raketi X-35 poznatijoj kao "uran". "Neptun" je značajno modifikovan, a domet mu je 280 kilometara. Lane je potom testiran i raketni kompleks "Oljha", takođe napravljen u "Luču", na osnovu sovjetskog "smerča". Domet "Oljhe" je 120 kilometara.

Najzad je lane ispitan i raketni kompleks "Grom 2" čiji je domet 280 kilometara. Konstruisan je u "Južmašu". Za razradu takvog kompleksa, ali pod drugim imenom, Ukrajina je dobila 20 miliona dolara od Saudijske Arabije.

"KORŠUN 2"

"JUŽMAŠ" je napravio novu krilatu raketu "koršun 2" čiji je domet 280 kilometara, a slična je američkim "tomahavkama" i ruskim "kalibrima", koji imaju znatno veći domet. Zbog toga analitičari tvrde da će biti u redu strateških raketa. Vlasti u Kijevu nisu najavile kada će biti prva proba "koršuna 2", kojim će moći da se gađa sa kopna, mora i vazduha.