Pakistan bi bio spreman da vrati indijskog pilota zarobljenog ove sedmice ako bi to pomoglo da se olakša kriza sa susednom Indijom, izjavio je televizijskoj stanici Geo TV ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši.


"Mi smo spremni da vratimo zarobljenog indijskog pilota ako to dovodi do deeskalacije", rekao je on, preneo je Rojters.

Kurešin očekuje da će saudijski ministar spoljnih poslova posetiti Pakistan sa posebnom porukom od prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana, koji je ranije ovog meseca posetio i Pakistan i Indiju.

INDIJCI POZDRAVLjAJU NAJAVU O OSLOBAĐANjU PILOTA

Indijski vojni zvaničnici saopštili su danas da pozdravljaju planirani povratak zarobljenog pilota koji je najavio Pakistan, ali su odbili da potvrde da će to učiniti da dođe do deeskalizacije sukoba između dve nuklearne sile.

LAVROV: RUSIJA SPREMNA DA POSREDUJE IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA

Rusija je spremna da ponudi Indiji i Pakistanu platformu za razgovor, nakon što su se rasplamsale tenzije izmedu dve nuklearne sile, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, javio je Rojters pozivaući se na ruske novinske agencije.

"Ako to žele, naravno", rekao je Lavrov.

PAKISTAN: INDIJA PREDALA PODATKE O NAPADU NA KAŠMIR

Ministar spoljnih poslova Pakistana izjavio je da je Indija danas predala podatke o vazdužnim napadima na pakistanski deo Kašmira, što je znak da su tenzije između dva nuklearna rivala smanjene.

Portparol ministra Nuhaned Fajsal je rekao da će pakistanska strana ispitati podatke koji su im dostavljeni diplomatskim putem, a o informacijama u dokumentima se nije detaljnije izjasnio, prenele su agencije.

Do ovakvog poteza Indije je došlo pošto je premijer Pakistana Imran Kan predložio pregovore indijskoj strani.


DA LI OVA DVA NUKLEARNA SUSEDA MOGU SEBI DA DOZVOLE POGREŠNU PROCENU?


Tenzije između Indije i Pakistana nastavljaju da rastu, pošto su dve zemlje tokom noći razmenile vatru na granici u regionu Kašmira.

Dan ranije Islamabad je saopštio da je oborio dva indijska aviona i zarobio pilota.

U međuvremenu, indijski i pakistanski zvaničnici prijavili su da je u noći između srede i četvrtak bilo male razmene vatre i granatiranja u regionu Kašmira.

Sa druge strane, članovi partije indijskog premijera Narendre Modija zatražili su veću vojnu akciju što ukazuje da bi konflikt mogao da eskalira, prenosi AP.

Pročitajte još - TENZIJE IZMEĐU PAKISTANA I INDIJE: Opasni atomi nagotovs

Pakistanski premijer Imran Kan pozvao je na razgovore između dve nuklearna suseda rekavši: "S obzirom na prirodu oružja koje naše dve zemlje imaju, da li smemo sebi da dozvolimo pogresnu procenu?"

U pakistanskom delu Kašmira zatvorene su škole i obrazovne institucije. Železnički saobraćaj koji povezuje Lahore na istoku Pakistana i Indiju je obustavljen iz bezbednosnih razloga.

Pakistanski vazdušni prostor zatvoren je već drugi dan, što je izazvalo pometnju u avio-saobraćaju.

PAKISTAN ŽELI JAČU ULOGU SAD U SMANjENU TENZIJA SA INDIJOM

Ambasador Pakistana u Vašingtonu Asad Kan zatražio je veću ulogu SAD u smanjenju tenzija između Indije i Pakistana.

"Želeli bismo da vidimo veću umešanost SAD", rekao je Kan, prenosi Rojters.

Pred Indijom i Pakistanom, dvema nuklearnim silama koje su od utorka na "ratnoj nozi", sada je izazov da spreče eskalaciju sukoba pre nego što stvari izmaknu kontroli.

Dosad je nezabeleženo da dve zemlje koje poseduju atomske bombe izvode vazdužne napade na teritoriju one druge.

"Nalazimo se u nepoznatim vodama" rekao je za Bi-Bi-Si bivši ambasador Pakistana u SAD i savetnik tri pakistanska premijera.

Indijski analitičari smatraju da će indijske bezbednosne snage sada morati da budu pripremljene za "čitav spektar konflikta".

Pročitajte još - HAOS U KAŠMIRU: Pozivi na smirivanje situacije; Pakistan oborio dva indijska aviona, jedan pilot zarobljen; Indijci oborili pakistanski F16 (VIDEO)

Danijel Markej sa univerziteta Džons Hopkins u SAD, međutim, kaže da smo "samo nekoliko koraka" od nuklearne eskalacije.

On smatra da bi do toga moglo doći ako sledeći korak Pakistana bude da "podigne uloge" i napadne civilne ciljeve u Indiji. To ipak, smatra Bi-Bi-Si, nije verovatno.

Indija je u utorak izvršila vazdušni napad na, kako je naveo ministar Gadžendra Sing Šehavat, "terorističke kampove" u pakistanskom delu Kašmira, kao odgovor na napad bombasa samoubice ranije ovog meseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom delu te inače sporne oblasti.

U ministarstvu spoljnih poslova naveli su je pogođen "najveći kamp za obuku" terorista, u oblasti Balakot, i da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristički kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i usledio obaranjem dva indijska aviona i zarobljevanjem dva pilota.

Pakistan smatra da se radi o postupku Indije namenjenom "domaćoj javnosti", s obzirom da se ove godine približavaju izbori.