Više od 2.500 dece u Siriji trebalo bi ponovo sjediniti sa svojim porodicama u svojim otadžbinama, saopšteno je iz organizacije "Spasimo decu".


Prema podacima ove organizacije, deca potiču iz 30 država, uključujući Nemačku, Francusku, SAD i Britaniju, a potiču iz porodica sa stvarnim ili navodnim vezama sa terorističkom grupom, tzv. Islamskom državom.


PROČITAJTE JOŠ: RAT U SIRIJI: Lider Nusra fronta teško ranjen, prebačen u Tursku


Deca se trenutno nalaze u tri kampa na severoistoku Sirije i nemaju pristup osnovnim zdrastvenim institucijama, hrani i obrazovanju, prenosi AP.


U SIRIJI 20 STRADALIH U NAPADU DžIHADISTA


U napadu džihadista Islamske države na istoku Sirije, stradalo je 20 osoba, saopštila je večeras opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava i dodala da se napad dogodio u blizini baze arapsko-kurdske koalicije koja se bori protiv ekstremista.


Odgovornost za napad odmah je preuzela Islamska država. Medju žrtavama ima 14 zaposlenih na naftnoj platformi Al Omar kao i šest boraca koalicije, navela je opservatorija.


Arapsko-kurdska koalicija je uz podršku medjunarodne vojne koalicije predvodjene SAD u septembru pokrenula ofanzivu protiv jedinog uporišta Islamske države na istoku Sirije.


U sirijskom ratu početom 2011, koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili izbeglo u susedne države.