Američki razarač „Donald Kuk“ uputio se ka Crnom moru drugi put od početka godine, saopšteno je na sajtu Šeste flote Vojne mornarice SAD.

U saopštenju je navedeno da će pohod razarača učvrstiti stabilnost u regionu. „Donald Kuk“ će izvesti zajedničke manevre s brodovima saveznika iz NATO-a i partnera u regionu.

To je drugi pohod američkog razarača ka Crnom moru od početka godine. U januaru je „Donald Kuk“ uplovio u luku Batumi. Posada razarača je učestvovala u vežbama s dva broda obalske straže Gruzije.

PROČITAJTE JOŠ: Rusija: Američki razarač ne može da ostane duže od 21 dana, evo i zašto

Prošli pohod „Donalda Kuka“ izazvao je negativne reakcije Rusije. Senator Aleksej Puškov je izjavio da ti manevri nikako nisu povezani sa zaštitom bezbednosti i posavetovao SAD da se drže podalje od ruskih obala.

Poslanik Državne dume Rusije iz Krima Mihail Šeremet takođe je skrenuo pažnju na to da je Vašington počeo da zloupotrebljava miroljubivost i suzdržanost Rusije.

PROČITAJTE JOŠ: Ruska Crnomorska flota na vežbama na Mediteranu

On je dodao da agresivna politika SAD ne može da traje beskonačno.

Prošle godine je u Crnom moru boravilo desetak američkih brodova. U januaru je u tu akvatoriju uplovio desantni brod „Fort Mek Henri“. Njega je pratio ruski patrolni brod „Pitljivij“.

Bivši komandant Crnomorske flote Vladimir Komojedov nazvao je taj pohod demonstracijom sile i dodao da on nije predstavljao nikakvu opasnost za Rusiju.

Razarač „Donald Kuk“ se koristi od 1998. godine, a njegovo osnovno naoružanje jesu krstareće rakete „tomahavk“. Na palubi se nalazi od 56 do 96 raketa tog tipa.sputniknews.com